Чому імена нових знайомих важко запам’ятати?

Здоров'я, Новини

Ми часто забуваємо імена нових знайомих відразу, як почуємо їх. І це явище дуже поширене. Психолог Том Стаффорд розповідає, як подолати цю прикру звичку, про це повідомляє Голос.if.ua.

Читач на ім’я Ден запитує: “Чому ми забуваємо імена людей відразу після знайомства? Я пам’ятаю багато подробиць про людину, але геть не можу згадати її ім’я. Навіть після тривалої та змістовної розмови. Я завжди почуваюся дуже ніяково”.

Щоби відповісти на це запитання, треба з’ясувати дещо важливе про природу нашої пам’яті. Розуміння цієї фундаментальної особливості мозку допоможе уникати неприємних ситуацій, коли ви спілкувались з людиною годину, а ім’я її забули.

Щоби зрозуміти природу нашої забудькуватості, треба усвідомити, що наші спогади не зберігаються в окремих шухлядках з папками, і тим більше, серед них немає шухлядки з яскравим написом “Імена”.

Навпаки, наш розум функціонує за принципом асоціацій. Спогади будуються з уривків пов’язаної між собою інформації. Ось чому ми часто маримо серед ясного дня.

Ви, приміром, помічаєте, що книга, яку ви читаєте, надрукована в Парижі, а в Парижі є Ейфелева вежа, і ваша сестра Мері минулого року відвідала її, а Мері любить фісташкове морозиво. Цікаво, чи з’їла вона фісташкове морозиво нагорі Ейфелевої вежі? І так далі. Кожна думка пов’язана з іншою не за логікою, а за збігом обставин, часу або місця, де і як ви дізналися про той або інший факт.

Чоловік та жінка в баріКопирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionЗ вами таке теж траплялось? Познайомились, поспілкувались, знаєте, ким людина працює і яку музику слухає, а ось пригадати її ім’я ніяк не можете

Такий же самий асоціативний ланцюжок вмикається, коли на запитання “Що таке Ейфелева вежа?” ви відповідаєте: “Найбільш відома пам’ятка Парижа”. Завдяки цій особливості пам’яттю зручно користуватися, адже вона пропонує корисну, актуальну в даний момент, інформацію.

Так, приміром, вам не обов’язково пам’ятати, що знаходиться у верхній шухляді шафи в коридорі, але ця інформація раптом стає важливою, коли питаєте себе: “Де мої ключі?”.

Отже, пам’ять функціонує з певною метою, і тепер ви розумієте, чому ми забуваємо імена нових знайомих. Ми можемо утримати в пам’яті нову інформацію, в залежності від того, скільки асоціацій ми утворили з нею, а не через те, що ми дуже хочемо щось запам’ятати.

Коли ви знайомитесь з людиною, ви питаєте її ім’я, але для вашої пам’яті – це зазвичай просто шматок довільної інформації, яка не пов’язана ні з чим, що ви знали до цього. Після розмови, в якій ви очевидно дізналися, ким ваш новий знайомий працює, що він робить у вільний час і чи є в нього сім’я, вся ця інформація обростає асоціаціями у вашій пам’яті.

Уявіть собі, що ви розмовляєте з хлопцем у білій футболці, який любить рибалити, працює у магазині автомобілів, але мріє відкрити власний магазин рибальських снастей. Тепер, якщо ви запам’ятали один біт інформації (“продає автомобілі”), ви можете відстежити ланцюжок асоціацій і далі (“продає автомобілі, але хоче кинути це”, “мріє відкрити крамницю рибальського приладдя”, “тому що він завзятий рибалка” і так далі).

Біда в тому, що ім’я вашого нового знайомого не фігурує в цьому ланцюгу, тому що ви не зв’язали його з жодною частиною розмови.

Втім існують прості прийоми, які допомагають створити міцні асоціації з іменем і запам’ятати його.

По-перше, як тільки ви почули ім’я, його треба повторити. Коли ви вимовляєте чиєсь ім’я, ви пов’язуєте його з собою фізично, а також асоціативно, приєднуючи його до поточної теми розмови у вашій пам’яті: “Так, Іване, а чому рибалка так сильно тобі подобається?”.

Молоді люди спілкуютьсяКопирайт изображенияGETTY
Image captionБудь-яка асоціація з іменем людини допоможе уникнути ніякової ситуації. І, мабуть, чим більш вона безглузда, тим легше запам’ятати нове ім’я

По-друге, спробуйте створити асоціацію з цим іменем. Нехай це буде абсолютна нісенітниця, головне – знайти якийсь зв’язок, який допоможе імені зачепитися в пам’яті. Приміром, хлопця звуть Іван, так само як і вашого одногрупника в університеті. Але той ваш Іван ніколи не носив білих футболок, на відміну від Івана, який стоїть перед вами. Якою би безглуздою не здавалася ця асоціація, ім’я нового Івана ви вже точно не забудете.

І нарешті, дуже ефективний метод – поєднати ім’я людини з якоюсь його рисою. Зачепіться за перше, що спадає на думку. В мене перша асоціація, яка виникає з Іваном – біблейська, як Іван Богослов, приміром. До того ж, ім’я Іван починається з тієї ж літери, що й Ісус, який в своєму навчанні, як відомо, часто згадував риб та рибалок, а цей Іван любить рибалити, але ж на Христа він не дуже схожий.

Ваші асоціації можуть бути геть чудернацькими, ви же про них нікому не розкажете, правда? Особливо не кажіть про них вашому новому знайомому! Але цей ланцюжок думок допоможе створити цілу нову мережу асоціацій в пам’яті, яка не дасть імені загубитися і швидко витягне його на поверхню, щойно ви згадаєте людину.

А якщо не вірите, спробуйте назвати імена, які я згадував у цьому тексті. Я назвав три імені. Можу закластися, що ви пам’ятаєте Івана, який не схожий на Ісуса, та, напевно, мою сестру Мері, яка любить фісташкове морозиво та Париж. Втім, чи пам’ятаєте ви ім’я читача, який поставив це запитання? Я не створив асоціацій лише навколо його імені, і я абсолютно впевнений, що ви його не згадаєте.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.