Чому батьки дають своїм дітям дивні імена

Здоров'я, Новини

Незвичні, а іноді й справді вигадливі імена набувають дедалі більшої популярності. Оглядачка BBC Future пояснює, як ця тенденція відбиває глибокі зрушення в нашій культурі, про це повідомляє Голос.if.ua.

Багато батьків знайомі з муками вибору імені для свого чада, але мало хто з них очікує, що це питання зрештою може привести до суду. Втім, в останні кілька років суддям у різних країнах світу не раз доводилося втручатися в родинні справи і оскаржувати вибір батьків.

Так, у Франції заборонили ім’я Нутелла, у Великій Британії – Ціанід, а в Новій Зеландії суд взяв під опіку дівчинку, яку батьки назвали “Талула з Гавайських островів, яка танцює хулу”, і дозволив їй обрати більш звичайне ім’я.

“Ім’я лежить в основі нашої особистості і є важливою складовою нашої правової ідентичності, визнаної державою та урядом”, – зазначає соціолог з Лестерського університету Джейн Пілчер.

“Воно також є частиною нашої соціокультурної самобутності, визначаючи нашу стать, етнічну приналежність та багато інших речей”.

А втім, батьки дедалі частіше експериментують з іменами, обираючи не тільки рідкісні але й досить незвичні варіанти.

У 2010 році професорка психології з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Джін Твенге дослідила 325 мільйонів американських дітей, народжених в період з 1880-го до 2007 року.

Вчена виявила, що популярність традиційних імен почала стабільно знижуватися з 1950 року.

Так наприклад, якщо в 1950 році 30% усіх народжених хлопчиків отримали імена, які входили в десятку найпоширеніших, то в 2007-му таких дітей було менше 10%.

МалюкІм’я є важливою складовою особистості дитини, але останнім часом дедалі більше батьків обирають дійсно оригінальні варіанти

Твенге зазначає, що люди вигадують нові імена, змінюючи зокрема написання вже відомих. В Америці, наприклад, ім’я Джексон, яке входить у 50 популярних імен, зараз дедалі частіше використовується в новій орфографії – Jaxson.

А у Великій Британії стають модними подвійні імена, як-от Амелія-Роуз.

Тенденція не обмежується Сполученими Штатами або Великою Британією.

Недавнє дослідження японських імен у період 2004-2013 років виявило, що японці надають перевагу рідкісним іменам, поєднуючи традиційні китайські ієрогліфи з незвичною вимовою.

Інший аналіз імен в одному німецькому місті виявив, що в 1894 році 32% новонароджених назвали іменем, яке не повторювалося того року, тоді як у 1994-му малюків з унікальним ім’ям було вже 77%.

Що, окрім випадкових примх моди, спричинює цю тенденцію? І які наслідки вона може мати для майбутніх поколінь?

Психологи і соціологи, які вивчають цей феномен, дійшли досить дивовижних висновків.

Психологія фронтиру

Одне з пояснень полягає в тому, що оригінальні імена відбивають культурне зрушення в бік індивідуалізму. Автори, як американського, так і японського та німецького досліджень роблять схожі висновки – всі ми прагнемо виділитися з натовпу.

Більш детальне пояснення з’являється в роботі доцента психології з Університету Арізони Майкла Варнума, який спробував порівняти це прагнення до індивідуалізму в іменах в різних регіонах Сполучених Штатів.

Науковець виявив, що тенденція називати дітей незвичними іменами більш притаманна територіям, на яких європейці оселилися відносно нещодавно, зокрема в горах і на тихоокеанському узбережжі, а також у таких штатах, як Колорадо, Невада, Орегон та Вайомінг.

Вагітна жінкаНауковці також пов’язують оригінальні імена дітей з покращенням економічної ситуації

Схожа ситуація спостерігається й в Канаді, де незвчні імена є більш популярними в західних провінціях, ніж на сході, освоєному європейцями раніше. Австралія і Нова Зеландія підтверджують цей тренд.

“З одного боку, це – відбиття психології фронтиру, – зазначає Майкл Варнум. – Це такий природний відбір. Оскільки люди, які вирушають на нові, невідомі і почасти небезпечні землі є більш упевненими в собі і меншими конформістами. І сліди цього зберігаються й в сучасних тенденціях”.

Певну роль відіграє й заможність. У своєму іншому дослідженні пан Варнум пов’язує оригінальні імена дітей з покращенням економічної ситуації. Соціоекономічний розвиток сприяє проявам індивідуалізму й в тому числі практиці називання дітей оригінальними іменами.

З точки зору еволюції це має сенс, вважає науковець.

“Якщо у вас з’являються додаткові ресурси і вас менше турбує їхній дефіцит, ви можете дозволити собі виділитися трохи більше. Це дає можливості для інновацій. І навпаки, в скрутні часи, конформізм видається більш безпечною стратегією”.

Цю гіпотезу підтверджує ще одне недавнє дослідження, в ході якого американські вчені з’ясували, що збільшення кількості оригінальних імен корелює з нижчим рівнем безробіття.

СтетоскопВаше ім’я може впливати на шанси отримати професію в таких галузях, як медицина або юриспруденція

З огляду на важливість імені у формуванні нашої особистості, чи може вибір батьків впливати на життєвий шлях людини. Деякі підтвердження цього вже є.

В одному дослідженні вчені довели, що імена, які легко вимовляються, справляють більш позитивне враження, а їхні власники посідають вищі посади в юридичних фірмах.

Ім’я може навіть вплинути на ваші успіхи в романтичній сфері. Так, одне дослідження показало, що люди з менш поширеними іменами користуються меншою популярністю на сайтах знайомств.

Скажи мені, як тебе звати

Мода на однакові імена для хлопчиків і дівчаток також зростає останнім часом. У 2005 році директор Інституту політичних досліджень із Північно-Західного університету Девід Фільо проаналізував пари сестер і спробував визначити, як ім’я може вплинути на вибір майбутньої професії дівчинок.

Але спочатку він проаналізував тисячі імен, щоб з’ясувати, чи можуть бути певні фонеми та буквосполучення більш характерними для жіночих або, навпаки, чоловічих імен.

Наприклад, ім’ям Енн (Ann) зазвичай називають дівчаток, але в орфографії Anne воно вважається ще більш жіночним.

Жіночі імена, як правило, – довші, а Анастасія є одним з найбільш жіночних імен з точки зору лінгвістики.

“Я з’ясував, що порівняно з сестрами дівчатка з двостатевими іменами (однаковими для обох статей) схильні обирати навчання в галузі математики та природничих наук”, – пояснює Девід Фільо.

І цей вплив спостерігається й в дорослому житті. Інше дослідження показало, що жінки з іменами, які за звучанням вважаються більш маскулінними, мають більше шансів на успішну юридичну кар’єру.

З хлопчиками історія виявляється геть іншою. Дослідження Девіда Фільо також показало, що хлопчики, імена яких традиційно вважаються жіночими, частіше потрапляють в халепу, ніж їхні однолітки з типово чоловічими іменами. Ця різниця надто помітна в класах, де є дівчинка з таким самим ім’ям.

ПаспортУ деяких країнах, зокрема Уельсі, суд забороняв батькам реєструвати обране ними ім’я дитини

“У більшості англомовних культур жіночі і чоловічі імена чітко розрізняються. Близько 97% імен ясно демонструють стать їхнього власника”, – відзначає Пілчер.

“Хлопчики, які носять жіночі імена, можуть постраждати від цього, оскільки суспільство зазвичай не схвально ставиться до жіночих рис у чоловіків. Але дівчинка від чоловічого імені насправді тільки виграє, бо протягом всієї історії мужність завжди цінувалась вище”, – додає науковець.

У деяких країнах проблема незвичних дитячих імен викликає таку занепокоєність, що це питання регулюється державою. В Ісландії, наприклад, батьки мають обирати ім’я із затвердженого урядом списку.

У Німеччині імена треба офіційно затверджувати, вони також повинні чітко вказувати на стать дитини.

Цей закон пояснюють тим, що ексцентричне ім’я може соромити дитину або спричиняти ніякові ситуації для неї, і система таким чином намагається захистити своїх маленьких громадян від можливого насильства.

Звичайно, ім’я лише певної мірою визначає життя людини, каже Девід Фільо. А багато людей й взагалі не помічають цього.

“Але ми повинні пам’ятати, що ім’я, яке ми обираємо для свого сина чи доньки, вплине на те, як наших дітей сприйматимуть у суспільстві”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.