Як впливають ім’я та прізвище на нашу долю?

Здоров'я, Новини

Кілька слів у вашому паспорті можуть розповісти про ваш соціальний статус, освіту і навіть фізичні дані, про це повідомляє Голос.if.ua.

Коли у Раймонда Джаджа і його дружини Рози народився син Ігор, здавалося очевидним, яку професію він обере (Judge англійською означає “суддя” – Ред.). Навіть дівоче прізвище Рози – Мікалефф – з арабської перекладалося так само.

Все так і сталося. Ігор отримав ліцензію на адвокатську діяльність, а згодом обійняв найвищу посаду в галузі юстиції – став Лордом-головним суддею Великої Британії.

Якщо Лорд Джадж і втомився від жартів за всю свою кар’єру, він, принаймні, тішився тим, що бувають і гірші ситуації. Наприклад, колишнього архієпископа Маніли звали Кардинал Сін (Cardinal Sin – “смертний гріх”).

Чи визначає ім’я нашу долю? Хоча ми можемо легко відкинути ці приклади як простий збіг обставин, останні дослідження припускають, що певним чином це можливо. Ім’я може впливати на поведінку в школі, шанси знайти роботу і нашу популярність. А прізвище навіть може вказувати на нашу енергійність і зовнішні риси.

Немовля
Ім’я, яке ми обираємо дитині, визначатиме її долю все життя

Одне з можливих пояснень свідчить, що нас підсвідомо приваблюють слова й імена, схожі на наше власне. Цей феномен отримав назву “прихований егоїзм”, і він частково пояснює, чому існує непропорційно велике число дантистів на ім’я Денніс.

Але наші імена також відіграють певну роль в тому, як нас бачать інші. У 2013 році британська журналістка Кеті Гопкінс зізналася, що імена дітей викликають у неї певні асоціації із соціально-економічним статусом їхніх батьків.

Вона пояснила, що, обираючи друзів для своїх дітей, зазвичай надає перевагу “гарним старим вікторіанським іменам” або іменам латинського чи грецького походження.

Попри обурення, яке викликала її заява в суспільстві, низка досліджень свідчить, що така звичка може бути доволі поширеною.

Директор Інституту політичних досліджень у Північно-західному університеті Девід Фільо провів кілька досліджень, присвячених впливу імен на наше життя.

Спочатку за допомогою опитувань він виявив імена, які могли асоціюватися з представниками робочого класу або родинами афроамериканського походження.

Суфікс “іша” (як в імені Лакіша), як правило, пов’язаний з бідним походженням, так само як й апостроф в імені (приміром, Du’Quan – Дюкан).

Потім він порівняв братів та сестер в окремих родинах, в яких одна дитина носила ім’я, більше характерне для робітничого класу, а інша – ім’я, притаманне середньому класу.

Чоловік з ІД карткою
Нам подобаються імена, які легко вимовити

Дослідник з’ясував, що діти з пролетарськими іменами мали гірші успіхи в школі, ніж їхні брати та сестри. “Можливо, причина в певних стереотипах суспільства, яке наділяє імена очікуваннями, пов’язаними з соціальним класом.

Цей ефект виходить далеко за межі школи, як підтвердили імена студентів Оксфордського університету. Грегорі Кларк порівняв імена 14 тисяч студентів, які навчались в Оксфорді з 2008-го до 2013 року, з іменами населенням в цілому.

Дослідник виявив, що серед студентів найпрестижнішого університету Британії траплялося втричі більше Елеонор, ніж серед загального населення. Далі за популярністю йшов Пітер, Саймон, Анна і Кетрін.

Крім соціального класу, вашу долю може визначати те, наскільки легко ваше ім’я вимовляється.

Одне дослідження, в якому взяли участь 49 дорослих американців азійського походження, показало, що коли викладачі вимовляли їхні імена з помилкою, вони сприймали це як прояв “расової дискримінації”.

Дія цього ефекту продовжується й у дорослому житті, як з’ясували два дослідники. Вони розіслали два різних типи резюме на роботу за газетними оголошеннями в Бостоні і Чикаго.

В одній половині резюме значилися імена, характерні для білого населення, як-от Емілі Волш і Грег Бейкер, а в іншій – імена афроамериканського походження, приміром, Лакіша Вашингтон або Джамал Джонс.

Результати показали, що Емілі і Греги мали вдвічі більше шансів потрапити на співбесіду, ніж Лакіши і Джамали.

Ефект “Буби-Кікі”

Крім прихованого расизму і класових забобонів, випадкові звуки у вашому імені можуть також викликати певні асоціації. Ім’я Моллі, наприклад, сприймається не так, як Кеті, оскільки звуки в ньому мають більш плавне звучання.

Давно відомо, що ми пов’язуємо певні букви чи слова з гострими предметами, тоді як інші – з більш круглястими. Слово “буба” має м’якіші контури, ніж “кікі”.

Ефект “Буби-Кікі” поширюється й на наші імена, стверджують дослідники з Університету Калгарі в Канаді.

Жіночість
Звучання деяких імен може асоціюватися з такими рисами, як жіночність, дружелюбність і відкритість

Як припускає попереднє дослідження, імена, що містять звуки “б” і “у”, частіше асоціюються з м’якими формами, а от звуки “к” та “і”, навпаки, із загостреними.

Так, імена з круглястим звучанням – це Лео, Моллі, Натан і Саманта, а Тіа, Кіра і Кеті сприймаються більш різко.

Пізніше дослідники також виявили, що характеристики “круглявий-загострений” також мають асоціації з темпераментом та типом особистості. “Круглясті” імена були пов’язані з такими рисами, як відкритість, доброзичливість, веселість, а в “загострених” іменах учасники побачили агресивність, дратівливість і саркастичність.

Утім, дослідники також зазначили важливість того, що ми схильні наділяти імена тими рисами, які мають наші знайомі з такими самими іменами.

Родовід

Звернемось, нарешті, до питання нашого прізвища і того, що воно розповідає про наш родовід. Нещодавно дослідники проаналізували прізвища мешканців Іспанії, Великої Британії та Ірландії і порівняли їх з маркерами Y-хромосом, які передаються за батьківською лінією.

Виявилося, що чим більш рідкісним було прізвище іспанця чи британця, тим вища ймовірність того, що в носіїв однакового прізвища були спільні предки.

У Великій Британії прізвище, яке носять понад 5 тисяч осіб, має практично нульові шанси на спільне походження його власників. А от ірландці навіть із дуже поширеними прізвищами мали спільну Y-хромосому, встановило дослідження.

Вчені пояснюють цей феномен малою чисельністю населення Ірландії, а також особливостями демографічної ситуації та історії.

Прізвища також можуть свідчити й про наші фізичні дані. Адже ми можемо наслідувати статуру своїх предків, які отримали прізвище на честь своєї професії.

Діти в школі
На поведінку дітей можуть впливати їхні імена

Дослідники проаналізували вік, зріст, вагу і витривалість 200 чоловіків з прізвищами Тейлор (англійською “кравець”) і Сміт (“коваль”). Вони також відстежували результати спортивних змагань у Великій Британії, Австрії і Німеччині протягом одного року.

Виявилося, що Тейлори, як правило, коротші, легші і менш незграбні, ніж Сміти. Останні вважають себе більш придатними для професій і видів спорту, які потребують сили, тоді як Тейлори надають перевагу заняттям, що вимагають витривалості.

Дослідження Девіда Фільо також показало, що хлопчики, імена яких походять від жіночих, частіше потрапляють в халепу, ніж їхні однолітки з типово чоловічими іменами. Ця різниця надто помітна в класах, де є дівчинка зі схожим ім’ям.

Те, що наші імена можуть впливати на нашу долю вже у такому ранньому віці, безперечно непокоїть. Але останнім часом чимало зусиль докладається для того, щоб привернути увагу до важливості нашої індивідуальності та ідентичності, яка відбивається в наших іменах.

Єдиною втіхою є те, що вести цю боротьбу доводиться й найвідомішим представникам людства. Барак Обама якось пожартував, що той, хто дав йому друге ім’я Хусейн, вочевидь, не уявляв, що він може стати президентом США.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.