14 липня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Новини

Ангеліна, Даміан, Дем’ян, Кузьма, Никодим, Петро, Бронавентура, Камілія, Маркел.

Народні прикмети

14 липня відзначається день пам’яті святих чудотворців безсерібреників Косми і Даміана. У селян у цей час починалась косовиця: “Кузьма і Дем’ян прийшли – на косовицю пішли”. До цього часу поспіває малина, перші овочі. Наші пращури на Кузьму і Дем’яна варили варення з аґрусу. У минулі часи помітили, хороша погода 14 липня обіцяє хорошу погоду 14 листопада, а якщо буде погана погоду у цей день, то й 14 листопада нічого хорошого не чекай.

День в історії

1021 — Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їхньої пам’яті.
1099 — Учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тисяч чоловік), спалили мечеті та синагоги.
1471 – Перемога московських військ в битві на річці Шелоні визначила ліквідацію політичної самостійності Новгорода.
1500 – Битва над Ведрошею під Калугою. Московське військо під рукою князя Данила Щеня розбило литовсько-русько-польську армію гетьмана Констянтина Острозького. Полонений Острозький був ув’язнений в Вологді.
1726 — Імператорським указом в Гетьманщині ліквідовано сердюцькі полки.
1789 — Повсталі парижани взяли штурмом королівську укріплену в’язницю Бастилію, символ тиранії династії Бурбонів. Національне свято Франції.
1894 — У Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол.
1933 — Вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про матроса Попая.
1945 — Новий уряд Королівства Італія декларує стан війни з Японською імперією.
1969 — Розпочалася футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом.
2000 — Георгій Ґонґадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, у якому виклав факти щодо стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.