Пекуче сонце: Як уникнути загрози зневоднення організму

Здоров'я, Новини

Надворі встановилась спека, а тому рятувальники поспішають навчити працюючих та відпочиваючих людей, як уберегти організм від високих температур і сонячного опромінення, інформує Голос.if.ua.

1) Випивати достатню кількість рідини – близько 2,5-3 літрів. Найкраще столової мінеральної води, колодязної, або зеленого несолодкого неміцного чаю, трав’яних настоїв. І не пийте солодкої газованої води – вона не вгамовує спрагу, а лише викликає її.

2) Вживати в їжу більше овочів та фруктів.

3) Не перебувати на сонці з непокритою головою, навіть нетривалий час. Обов’язково одягати кепку, панамку, косинку. Обирати одяг з легких та натуральних матеріалів, уникайте тісної одежі. По можливості залишайтись у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі.

4) Уникати задушливого громадського транспорту, особливо з 12:00 до 16:00. Людям старшого віку перенести свої справи на ранок або вечір.

5) У спеку в людей, особливо гіпотоніків, часто трапляються непритомність. Якщо після перебування на сонці або в задушливому приміщенні з’явилося почуття втрати рівноваги, запаморочення, нудоти, миготіння перед очима, терміново перейти у тінь, вийти на свіже повітря.

6) Не вживати алкоголь. Бути обережними з алкогольними напоями особливо біля води та на пляжі. Спека під сорок градусів плюс алкоголь, який розширює судини, і вода з температурою 20-25 o C, викликають рефлекторний спазм судин внаслідок чого може виникнути зупинка серця навіть на мілині. Тому перед купанням – ніякого алкоголю. Навіть неміцного.

7) Варто відкоригувати у лікаря схему лікування. Гіпертоніки, що вживають сечогінні препарати, ретельніше контролюйте тиск: через в’язкість крові змінюється концентрація ліків, а з ним і артеріальний тиск. Особливу увагу звертаємо для тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість!

8) Не виходити засмагати на пляж в “годину пік” – з 12 до 16, тому що можна отримати сонячний удар. Важливо й інше: сонце – серйозний онкогенний фактор, і в цей час його промені най шкідливі, перед входом у воду необхідно охолонути в тіні. Не рекомендується пірнати у воду, перепад температур спричинює спазм судин серця. В жару краще приймати теплий душ.

9) Спортсмени і любителі здорового способу життя, перенесіть фізичне навантаження на ранок з 6:00 до 8:00 або після 20:00.

10) Походити босими ногами по траві. На ступнях знаходиться активні зони, вплив на які покращує циркуляцію крові та стимулює загальний тонус організму.

11) У спеку можна легко захворіти на ангіну. Мікроорганізми в спокійному стані у нас в носоглотці та гортані не шкідливі, проте достатньо випити кваску з холодильника – вони стають різко патогенними. Коли розігріті, не пийте, холодного.

12) Будьте передбачливими з кондиціонерами. Якщо ви прийшли з вулиці зі спітнілою спиною і сіли під кондиціонер або вентилятор, можна заробити міозит, застуду, активізувати хронічний герпес.

13) Перед поїздкою автомобільним транспортом намагайтеся не їсти багато жирної, соленої та жареної їжі. В дорогу візьміть із собою термос з прохолоджувальним напоєм. А також провітріть салон автомобіля безпосередньо перед поїздкою. Якщо хочете припаркуватись, то краще це зробити десь у тіні. Якщо тіні немає то закрийте лобове скло зсередини спеціальним екраном, а панель приборів звичайним полотенцем.

З усього вищесказаного видно, що вимоги до правил поведінки в період аномальної спеки не такі й складні. Дотримуючись їх, ви зможете вести нормальний спосіб життя і максимально зберегти своє здоров’я і здоров’я своїх дітей.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.