Зеленський вніс до ВР законопроект щодо змін до закону про судоустрій, статус суддів і низки законів про діяльність Верховного Суду та органів суддівського самоврядування

Новини, Політика, Суспільство

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону №3711 “Про внесення змін до закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.Так, зазначений законопроект зареєстровано в парламенті 22 червня.

Про це інформує Голос.if.ua за посиланням на сайт Верховної Ради, де документ визначений президентом, як невідкладний.

Законопроект передбачає зміни до законів “Про судоустрій і статус суддів”, “Про Вищу раду правосуддя”, а також до розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” закону “Про внесення змін до закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”.

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, згідно з правовою позицією Конституційного Суду, немає відмінностей між юридичним статусом судді Верховного Суду України і судді Верховного Суду. Водночас Конституційний Суд зазначив, що оскільки судді Верховного Суду України – судді вищого органу, закріпленого в Конституції України, враховуючи незмінність їх статусу, законодавець має передбачити спеціальну процедуру і критерії оцінки цих суддів. Відповідне рішення КС ухвалив 18 лютого 2020 року.

Крім того, проект пропонує визначити, що судді Верховного Суду України зараховуються до штату Верховного Суду в касаційний суд тієї юрисдикції, відповідної юрисдикції судової палати Верховного Суду України, в якій суддя здійснював правосуддя, та підлягають кваліфікаційній оцінці протягом одного року з дня такого зарахування.

Особливості порядку і методології кваліфікаційної оцінки таких суддів, показників відповідності критеріїв кваліфікаційної оцінки та засобів їх встановлення, згідно з текстом законопроекту, затверджує Вища рада правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Також законопроект визначає порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів – одного з ключових органів суддівського управління. Так, новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що складається з 16 членів, буде призначений Вищою радою правосуддя за результатами відкритого конкурсу, в якому зможуть взяти участь юристи, які мають відповідний стаж професійної діяльності. Відбір здійснюватиме конкурсна комісія в складі представників суддівського корпусу та міжнародних експертів.

Зокрема, пропонується, щоб до складу комісії входили три людини із суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, і три людини з міжнародних експертів, визначені Вищою радою правосуддя на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, що надають Україні міжнародну технічну допомогу або здійснюють свою діяльність у сфері юстиції та/або у сфері судової влади, і/або у сфері запобігання та протидії корупції.

Такий підхід, на думку авторів, забезпечить пропорційне представництво суддів і додавання міжнародних експертів до участі в процесі конкурсу, що сприятиме підвищенню довіри до нього. Проект передбачає, що в разі, якщо суб’єкти формування конкурсної комісії у визначений законом термін не запропонують кандидатури до складу цієї комісії, то такі кандидатури запропонує уповноважений Верховної Ради з прав людини. Також встановлюються чіткі терміни внесення пропозицій щодо кандидатур до складу конкурсної комісії, її формування, визначаються вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права і обов’язки її членів.

Законопроект пропонує виключити ст. 28-1 закону України “Про Вищу раду правосуддя” щодо створення і діяльності Комісії з питань доброчесності та етики. Ця пропозиція, як зазначається в пояснювальній записці, враховує правову позицію Конституційного Суду, згідно з якою “орган або установу, утворену при конституційному органі, закон не може наділяти контрольною функцією в цьому конституційному органі”.

Крім того, законопроект пропонує виключити із закону України “Про судоустрій і статус суддів” положення щодо встановлення максимальної кількості суддів Верховного Суду. Замість цього пропонується встановити загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на Вищу раду правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України. Проект вилучає із закону №193-ІХ відповідні положення про порядок проведення відбору суддів у касаційні суди в складі Верховного Суду, пов’язані зі скороченням кількості суддів Верховного Суду.

Також законопроект з урахуванням позиції КС змінює процедури здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді.

У пояснювальній записці також написано, що з метою забезпечення першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури законопроект пропонує відповідні зміни, пов’язані зі зміною назв регіональних прокуратур на обласні прокуратури.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.