Найдорожчі маски на Західній Україні купували для прокурорів та спецзв’язківців

Новини, Суспільство

З початку року в п’яти областях Західної України найвищі ціни на закупівлю захисних масок були в угодах Прокуратури Львівської області, Управління Держспецзв’язку в Закарпатській області та КП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня», які замовили товар по 20 грн./шт. Після розголосу дитяча лікарня потім публічно знизила ціну на 20%.

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на повідомлення наведені в дослідженні «Наші гроші. Львів», які проаналізували закупівлю масок в січні-квітні в Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях.

Найбільше медичних масок протягом січня-квітня купували бюджетні установи у Львівській області. До 11 березня, тобто до оголошення пандемії коронавірусу Всесвітньою організацієї охорони здоров’я, медичні маски замовляли за ціною від 50 копійок до 1,7 грн, але вже до кінця березня ціна зросла до 4 грн. за одну маску. Рекордно дорогі у той час маски замовила Прокуратура Львівської області у підприємниці Галини Котович — по 20 грн. за штуку.

З такою ж рекордною ціною була зроблена закупівля в квітні в Чернівецькій області (один з найбільших вражених хворобою регіонів). Так, 16 квітня Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня замовила маски по 20 грн./шт. Угоду уклали з ФОП Любов Заболотна. Водночас наступного дня після публікації «Наші гроші. Львів» про цю закупівлю постачальниця Заболотна знизила вартість масок для дитячої лікарні до 16 грн./шт.

В квітні ціни на маски суттєві відрізнялися в залежності від постачальника. Наприклад, Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги в один день, 16 березня, замовила маски по 2 грн./шт.. та такі ж маски по 10 грн./шт.. У різних постачальників.

Ціновий пік прийшовся на середину місяця, коли вартість коливалася від 13 до 18 грн./шт. Після того закупівельні ціни пішли вниз, на сьогодні бюджетні установи купують медичні маски по 5-6 гривень за одиницю.

Від «Наших грошей»

З графіка також помітно, що по 20 грн./шт. маски купило Управління Держспецзв’язку в Закарпатській області. 2 квітня в «Прозорро» воно повідомило про закупівлю за такою ціною 1070 шт. масок у ФОП Наталія Іванова. Також було закуплено 120 шт. антисептика по 70 грн. /шт.

Сам договір не було оприлюднено. А вже 6 квітня Управління повідомило про внесення змін до договору, які також залишилися невідомими.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.