У Франківську можуть амністувати 40 в’язнів у зв’язку з карантином (фото)

Здоров'я, Суспільство

В Івано-Франківській установі виконання покарань є близько 40 в’язнів, які є потенційними кандидатами на амністування відповідно до законопроекту про амністію, підтриманого урядом. Документ ще повинен бути проголосований Верховною Радою.

Карантин змінив правила роботи абсолютно усіх закладів Івано-Франківська. Стало іншим життя і для тих, хто й раніше перебував у режимі суворої ізоляції, – в’язнів та засуджених. Журналісти відвідали Івано-Франківську установу виконання покарань №12 (колишня назва – Івано-Франківський слідчий ізолятор), де більшість утримуваних очікує на вирок.

Під час епідемій тюрми стають об’єктами одного із найвищих ступенів ризику. Адже в умовах обмеження волі проникнення вірусу в установу означає фактично тотальне зараження усіх, хто там перебуває, пишуть Голос.if.ua з посиланням на  «Західний кур’єр».

У СІЗО міста Чернівці поява в’язня з підтвердженим коронавірусом призвела до бунту утримуваних. Як карантин змінив побут ув’язнених та скільки підозр на COVID-19 виявили у стінах Івано-Франківської установи виконання покарань?

Без кардинальних змін

Начальник ДУ «Івано-Франківська установа виконанняпокарань (№12)» Володимир Атаманюк зізнається, його заклад один з небагатьох у місті, чий життєвий уклад на карантині не зазнав кардинальних змін. Життя в тюрмі саме по собі передбачає ізоляцію. З введенням обмежень жорсткішими стали заходи безпеки.

«Зараз в установі утримується 340 осіб при максимальній наповненості 518. Усі працівники установи працюють у масках та рукавичках, на вході всім міряють температуру та надають антисептик. Кожному ув’язненому виділено п одві захисні маски, які можна прати, та рукавиці. Плюс маємо запас близько п’яти тисяч масок на складі», – каже Володимир Атаманюк.

Достатнє забезпечення засобами захисту дозволяє в’язням ходити на прогулянки (в багатьох установах виконання покарань по Україні утримувані були позбавлені цього права на час карантину саме через відсутність в тюрмах масок та рукавиць). Прогулянкові дворики та автозаки дезінфікують. Так само посилки, бандеролі та передачі для утримуваних осіб. Дезінфікують та кварцують також внутрішні приміщення. Оброблення антисептиком камер забезпечують самі ув’язнені. Медогляд ув’язнених проводиться фельдшером кожних 12 годині частіше за окремими зверненнями утримуваних. Утримувані з різних камер не перетинаються між собою.

На вході в установу виконання покарань міряють температуру і працівникам, і ув’язненим, які повертаються з судових засідань.

Щоб зменшити ризик інфікування ув’язнених, в установі виконання покарань запровадили можливість проведення судових засідань та побачень (але лише для засуджених, які вже отримали вирок) в режимі відеоконференції. Однак не всі утримувані прагнуть скористатися цим правом. Кожен п’ятий в’язень, попри загрозу інфікування, воліє відвідати судове засідання особисто. В’язням, які повертаються в установу з суду, обов’язково проводять температурний скринінг.

Неповнолітні ув’язнені проходять дистанційне навчання.

Уже перевіряли 

За словами Володимира Атаманюка, Івано-Франківська установа виконання покарань під час карантину уже була об’єктом перевірки на дотримання заходів безпеки регіонального представника уповноваженого ВРУ з прав людини та спеціаліста регіонального представництва Секретаріату уповноваженого в західних областях. Результати перевірки задовільні.

«В кінці квітня до нас приїжджала перевірка. З недоліків, які вони виявили, – відсутність в медчастині рентген установки та флюороапарата, що важливо для раннього діагностування пневмонії, та відсутність експрес-тестів на коронавірус», – каже Володимир Атаманюк.

В установі про ці про недоліки знали. Але їх усунення потребує виділень із держбюджету.

Франківську установу виконання покарань в карантині уже перевіряли правозахисники. Фото: Голос України.

Крім того, правозахисникам не сподобалось те, що прибирання та дезінфекцію камер здійснюють самі ув’язнені, навіть неповнолітні. На їхню думку, це повинні робити штатні дезінфектори. Однак, за словами заступника начальника Івано-Франківської установи виконання покарань Івана Гурика, це суперечитиме правилам внутрішнього розпорядку закладу. В цьому документі чітко вказано, що прибирання камер та дезінфекція забезпечується самими ув’язненими.

Підозри були, підтверджених немає

За словами Івана Гурика, з моменту запровадження карантину, установа перестала приймати в’язнів без тестів на коронавірус. А кожен новоприбулий з від’ємним результатом все одно проходить двотижневу ізоляцію в карантинній спецкамері.

«Таких камер у нас облаштовано чотири, там 12 ліжкомісць», – переконує Іван Гурик.

Наразі на ізоляції в спецкамерах перебуває 9 новоприбулих утримуваних. Для організації ізоляторів можна звільнити ще кілька камер. Але наразі в цьому потреби немає, вистачає наявних приміщень.

Вхід у карантинну спецкамеру, де, при потребі, ізолюють хворих на коронавірус.

За період карантину зафіксовано лише один випадок поступлення до установи особи з підвищеною температурою, каже Іван Гурик.

«Але експрес-тест показав від’ємний результат, тому ми прийняли в’язня», – пояснює заступник начальника.

Як зауважує начальник медичної частини Івано-Франківської установи виконання покарань Андрій Лизин, в період епідемії в установі було чотири випадки підозр на COVID-19 – у двох ув’язнених та двох працівників.

«В ув’язнених обидва ПРЛ-тести показали від’ємний результат. А в одного  з працівників корона вірус підтвердився. Зараз він знаходиться на лікуванні», – каже начальник медичної частини.

Інфікований працівник не встиг вийти на роботу з відпустки. Тому не контактував з іншими працівниками. Це і врятувало заклад від негативних наслідків. Адже в установі виконання покарань визнають, у разі спалаху коронавірусу за три тижні хвороба повністю охопила б заклад.

«Переселити» тюрму не вдасться. Там просто припинять нові поступлення в’язнів. Аті, хто уже захворіли, змушені будуть перебувати у стінах установи, поки не вилікуються.

«На випадок спалаху коронавірусу у нас є окремий протокол, як діяти. Хворого ізолюють, проводиться тотальна дезінфекція. Ми викликаємо спецбригаду швидкої допомоги, яка забирає хворого від нас і доставляє в інфекційну», – каже Андрій Лизин.

Медик наголошує, станом на зараз підтверджених випадків коронавірусу в установі немає, серед ув’язнених – жодного інфікованого.

«Кожен ув’язнений підписався, що ознайомлений з шляхами передачі коронавірусу. Усі усвідомлюють, що заходи безпеки – це їхнє здоров’я. А коли питання стосується їхнього особистого самопочуття, повірте, в’язні дуже сумлінні», – каже Андрій Лизин.

Лікар зазначає, серед утримуваних багато колишніх наркоманів, осіб з ВІЛ. Для них коронавірус – смертельна хвороба.

Вірус «розвантажить» тюрми?

В Івано-Франківській установі виконання покарань підтримують ідею оголошення амністії в зв’язку з карантином. Відповідні законопроекти про амністію та умовно-дострокове звільнення 24 квітня підтримав Кабмін. У разі їх прийняття Верховною Радою в Україні може бути амністовано понад 3 тисячі засуджених групи ризику. Це особи із загальними захворюваннями, зокрема діти. А також ті, хто вчинив незначні та дрібні правопорушення, особи із близькими датами звільнення та затримані за злочини, не визнані міжнародним правом.

За словами Івана Гурика, в Івано-Франківській установі виконання покарань є близько 40 в’язнів, які є потенційними кандидатами на амністування, відповідно до проєкту закону.

В Івано-Франківській установі виконання покарань є близько 40 в’язнів, які є потенційними кандидатами на амністування, відповідно до проєкту закону.

Їх звільнення не матиме негативного впливу на криміногенну ситуацію у місті, вважає заступник начальника установи виконання покарань.

«Особи, які будуть звільнені за амністією, все одно перебуватимуть на обліках. Ними займатиметься новий орган – служба пробації. Зі звільненими буде проводитись робота щодо їх працевлаштування та повернення до нормального життя в суспільстві», – каже Іван Гурик.

Він наголошує, законопроєкт про амністію наразі на стадії ознайомлення у парламенті. Робити остаточні висновки можна буде лише після його прийняття та винесення відповідної постанови про амністію.

Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.