Три цікаві факти про спирт, про які ви навіть не здогадувались

Новини, Суспільство

В умовах жорсткого карантину етиловий спирт перетворився на продукт першої необхідності, про це інформує Голос.if.ua. 

Те, що має бути в кожній оселі. По-перше, з нього в домашніх умовах можна швидко й просто приготувати дешевий, але ефективний антисептик. За рецептом, який офіційно затвердила Всесвітня організація охорони здоров’я. По-друге, що будемо приховувати? З нього можна приготувати домашню наливку чи настоянку.

Україна входить у двадцятку світових лідерів з виробництва етанолу. Проте, чи все ми знаємо про цей продукт? Ось вам три факти, про які ви, ймовірно, навіть не здогадувались.

В Україні розробили найчистіший та найкращий спирт для приготування горілки − “Пшенична сльоза”

Так, є галузі, в яких ми − безперечні лідери. Одна з них − виробництво міцних алкогольних напоїв. В першу чергу − горілки. Власне, в Україні розробили рецептуру виробництва сорту харчового етилового спирту, який за всіма показниками значно випереджає навіть найближчих конкурентів.

Головна особливість цього рецепту: використання в якості сировини лише пшениці найвищої якості. Інші спирти виробляються з суміші зернових. У неї ще й можуть додавати картоплю чи інші крохмаломісткі продукти.

Якщо ж робити спирт виключно з пшениці, його вартість виросте. Але й підвищиться і якість. Він отримає особливий, не такий різкий, аромат.

У спирті “Пшенична сльоза” допускається вміст не більш, як 5,5 мг на літр сторонніх домішок. Для порівняння: у країнах Європейського Союзу норми дозволяють більш, як 19 мл таких домішок. Найчистіший російський спирт сорту “Альфа” може містити 18 мл. Найближчим, по ступеню очистки, до нашого спирту стоїть канадійський. Але й в ньому може міститись до 6 мл.

Розробником та виробником спирту “Пшенична сльоза” є державний монополіст − концерн “Укрспирт”. Щоправда, лікеро-горілчані заводи виробляють дуже мало горілок з цього спирту. Нічого не поробиш: попит на горілку преміум-класу в нашій країні не високий.

Якби не Громадянська війна в США, більшість автомобілів їздила б на етанолі

В середині ХІХ сторіччя спирт був більш популярним паливом, ніж будь-які нафтопродукти. В США його використовували для освітлення будинків та вулиць. Нічого дивного. В ті часи було відкрито ще дуже мало нафтових родовищ. Видобуток був незначним, та й транспортувати нафту потрібно було на величезні відстані. А етанол можна виготовляти у будь-якому місці. Зерно та інша сировина природного походження завжди є під рукою.

Але під час Громадянської війни в США Північні штати відчувати велику нестачу фінансів. Уряд обкладав податками та митом ледь не усі товари. У тому числі − спирт. А нафту податками не обклали, бо її збут був дуже малим.

Війна закінчилась, а податки зі спирту так і не зняли. Тому, коли на початку вже наступного сторіччя, ХХ-го, Генрі Форд розгортав масове виробництво автомобілів, йому довелось звернутись до уряду з проханням зняти ці податки.

Бо вони були такі високі, що повністю виключали можливість використання етилового спирту будь-де інде, крім міцних напоїв. У деяких штатах нафти не було. Тому для них Форд робив автомобілі, двигуни яких були підлаштовані під спирт.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає власне етанол найкращим антисептиком

Відповідний рецепт опубліковано на офіційному сайті ВОЗ. До спирту тільки треба додати перекис водню. Щоб знищувати не лише хвороботворні мікроорганізми, але і їх спори. Та гліцерин, аби захистити шкіру від пересушування. Такий антисептик можна готувати навіть в домашніх умовах Єдина проблема − зберігання. Етиловий спирт надто летюча речовина, вона швидко випаровується. Тому ємності з антисептиком потрібно зберігати щільно закоркованими.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.