Саджанці доведеться викинути: Виноградарі Прикарпаття не мають, де продати лозу

Новини, Суспільство

У виноградниках — гаряча пора. Час підв’язувати лози, підживлювати рослини, здійснювати вологозарядкові поливи, до 100 л. води під кущ. Адже зима була посушливою, і березень-квітень не тішили дощами.

Натомість мешканка міста Городенки Мирослава Романюк має ще один клопіт: готує площі під саджанці. Адже реалізувати їх не вдалося. Що не помістить на городі — доведеться просто викинути, пише Голос.if.ua з посиланням на Голос України.

“Річні саджанці зі шкілки висаджують у квітні. Термін минув. Заготовила немало. Сподівалася у квітні реалізувати. Вклала чималі кошти та працю, мав бути відповідний зиск. А є лише втрати”, — розповідає виноградарка.

У Городенці ринок закритий. Дехто нехтує карантином та якось ухитряється торгувати. Покупців мало, та й то виходять здебільшого за продуктами. Мирослава не ризикує. Каже, що задля кількох проданих саджанців не хоче наражатися на небезпеку інфікування коронавірусом.

“Можна було б “Новою поштою” пересилати. Коренева система в річних саджанців міцна, пакувати легко. Та все притримувала, в надії на скасування карантину. А тепер уже пізно, рослини можуть пошкодитися. А тут уже пророщена лоза (висаджені в лютому чубуки) починає вегетацію. Як переслати зелений пагін, щоб не пошкодився? Треба відповідно закріпити, забезпечити вентиляцію, щоб не зіпрів. Та передбачити напис, щоб не перевернули упаковку”, — роздумує виноградарка.

Висаджувати лозу треба 7-10 травня, коли мине загроза нічних заморозків. Час для її реалізації ще є. Виноградарка якраз гартує рослини. Вдень виносить на відкрите повітря, під розсіяне світло, вночі — до теплиці. Так адаптує перед посадкою.

Торік Мирослава Романюк продавала саджанці та лозу на місцевому ринку та на ярмарку в Івано-Франківську. Колеги із клубу “Виноградарі Прикарпаття” брали в неї партіями товар та й возили на реалізацію за межі області.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.