28 лютого: день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Новини, Суспільство

28 лютого — 59-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 306 днів, інформує Голос.if.ua.

Свята

Міжнародний день рідкісних захворювань

Міжнародний день рідкісних захворювань (Rare Disease Day) відзначається щорічно в останній день лютого. Його мета – підвищити обізнаність про рідкісні захворювання і покращити доступ до засобів їх лікування.

День штурманської служби авіації ЗС України

День штурманської служби авіації в Україні з’явився недавно — в 2008 році. Згідно з наказом міністра оборони він повинен святкуватися щорічно 28 лютого. Мета внесення в календар нової дати, як зазначається в офіційних документах, — підтримати престиж штурманської служби авіації Збройних сил України. Також ця акція спрямована на «стимулювання військовослужбовців до сумлінного виконання службових обов’язків, розвиток авіаційних традицій та поліпшення військово-патріотичного виховання».

День працівників патрульно-постової служби України

Згідно з наказом Міністерства Внутрішніх Справ, ще в 2006 році на базі підрозділів патрульно-постової міліції (ППМ) була створена Патрульна служба (ПС), однак свій «професійний день» за роки незалежності України її працівники почали відзначати вперше тільки з 2010 року. Наказом від 16 січня 2010 року його затвердив міністр внутрішніх справ України. Дата святкування призначена на 28 лютого.

Іменини

Онисим, Овсій, Єфросинія, Опанас, Парфутій, Арсен.

Народні прикмети

Цього дня вшановується пам’ять апостола Онисима. Якщо швидко танув сніг, то сінокіс обіцяв бути хорошим. У давнину говорили, що 28 лютого зима з весною починають боротьбу: “Кому йти вперед, а кому назад повертатися”. Ще говорили: “Як у лютому гукнеш, так восени і відгукнеться”. За погодою цього дня могли передвіщати погоду наступної осені.

День в історії

1654 — польський король Ян II Казимир своїм універсалом закликав запорозьких козаків зберігати вірність Речі Посполитій.
1716 — почалася експедиція московського капітана Біловича-Черкаського на Каспій, у результаті якої було складено першу мапу Каспійського моря.
1720 — за указом Петра I були засновані державні колегії для упорядкування діловодства в усіх закладах Росії.
1732 — у Петербурзі відкрився Кадетський корпус — перший у Росії військовий (сухопутний) навчальний заклад.
1810 — утворений Гвардійський екіпаж — єдина морська частина російської гвардії у дореволюційній Росії.
1922 — здійснена перша постановка вистави «Принцеса Турандот» Карло Ґоцці у третій студії МХТ.
1925 — акціонерне товариство «Радіопередача» почало випускати спеціальну газету «Новини радіо».
1940 — радянський льотчик-випробувач Володимир Павлович Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном.
1955 — відбулося урочисте відкриття залізниці Ханой—Пекін—Москва—Берлін.
1971 — у Ліхтенштейні підтверджено законодавчу заборону жінкам брати участь у голосуванні на виборах.
1984 — Майкл Джексон виграв майже всі нагороди «Греммі» — вісім, чим установив своєрідний досі неперевершений рекорд.
1986 — у центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем’єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча, голову міжнародної неурядової організації «Незалежна комісія з питань роззброєнь». Убивця з місця злочину зумів утекти, його так і не знайшли.
1995 — зареєстрована Соціал-демократична партія України (СДПУ).
1996 — через чотири роки після подачі заявки Росія офіційно прийнята до Ради Європи і стала її 39-им членом.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.