Золотолипська ГЕС- відновлювана енергетика, чи знищення природи та чергова схема? (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

За задумом українських урядовців відновлювальна енергетика мала би стати альтернативою російському газу і в 2030 році становити не менше 20% від загальної кількості виробленої електроенергії, про це інформує Голос.if.ua. 

До 2014 року в Україні активно відновлювались та будувались нові так звані малі ГЕС. Однак не все так просто і добре з малими ГЕС на теренах Івано-Франківської області, адже ці рукотворні об’єкти руйнують екосистему річок та сприяють зменшенню, або й повному знищенню їх іхтіофауни.

також читати: В місті Коломия на річці Прут назріває екологічне лихо (відео+фото+документи)

Одним із прикладів такого руйнівного впливу об’єктів відновлюваної енергетики на довкілля є Золотолипська ГЕС, яка знаходиться в  селі Золота Липа (Петрилівська с/р.) Тлумацького району Івано-Франківської області на однойменні річці, що впадає у Дністер. Адже Золотлипська ГЕС перекрила русло ріки, не маючи рибоходу. В наслідок чого риба яка звичним шляхом йде на нерест зустрічає перешкоду у вигляді бетонного шлюзу.

Негативний вплив на природу, флору та фауну не єдина проблема, яку створюють такого роду споруди, адже здійснюючи підприємницьку діяльність в одному місці, власники бізнесу сплачують податки в іншому.

також читати: У високогір’ї Карпат продовжується нещадна вирубка цінних порід дерев (відео+фото)

Є приклади коли подібні ГЕС є лишень ширмою і виробляють мінімальну кількість енергії, а їх власники купуючи електрику вироблену державою видають її за свою і перепродають по зеленому тарифу в тричі дорожче. Колись в спочившому у Бозі СРСР була хороша ініціатива з підтримки підсобних господарств на селі. Держава купувала картоплю у селян по 9-10 коп., а реалізовувала за 6 коп. Однак як завжди ласі на наживу люди з підтримки сільськогосподарського виробника зробили тіньовий надприбутковий бізнес, продаючи державі повітря.

Подробиці у відео від Голос.if.ua:

Довідка від Голос.if.ua:  Золотолипська ГЕС належитьТОВ «Енергоінвест», яке зареєстроване в м. Вінниця. Введена в експлуатацію в 2011 році.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.