Президент Зеленський зменшив призовний вік до 18 років

Новини, Суспільство

Відтепер юнаки йтимуть на військову службу не з 20, як це було з 2015 року, а з 18 років. 

16 січня 2020 року Володимир Зеленський підписав указ №13 / 2020 року в которому говориться про те, що відтепер хлопців забиратимуть до армії, починаючи з 18 років, про це інформує Голос.if.ua .

«Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу “, – сказано в тексті документа.

Ця новина вже встигла наробити галасу не лише в соціальних мережах в Інтернеті. Більше того, ця ситуація також змусила  емоційно сколихнутися наших нардепів, оскільки більшість вже ж таки стверджує, що молоді хлопці ще толком і закінчити школу не зможуть, але вже будуть змушені виконувати свій громадянський обов`язок.

«Зараз Україна переходить на 12-річну систему навчання. Тобто якщо дитина йде в школу в 7 років,  вона вже буде вчитися 12 років. Виходить, що в армію молодій людині потрібно буде йти з 10 класу? ” – задається питанням член партії «Слуга народу» Ірина Верещук.

А от військові експерти стверджують, що зменшення призовного віку юнаків до 18 років піде лише на користь самим хлопцям.

«Раніше існувала думка, що старші люди більш усвідомлено ставляться до несення військової служби. Але нещодавно було зроблено аналіз ситуації, де ми опитали хлопців віком понад 20 років. Виявилося, що усі вони заявили, що хотіли б служити відразу після школи. Мотивували це тим, що перерва після школи – невелика, а далі є змога будувати життя на власний розсуд.», – зазначили експерти.

Зазначимо, що на сьогоднішній день термін служби в українській армії становить 18 місяців для призовників без вищої освіти і 12 місяців, котрі вже мають освітній ступінь спеціаліста або магістра. З 2015 року призовний вік в Україні було встановлено на рівні 20-27 років. До цього року до лав Збройних сил та інших військових формувань призивали осіб, яким виповнилося 18 років.

Ірина Хоцька

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.