Влада не у змозі розслідувати справи Майдану. Єдине, що може вплинути, – механізми Європейського суду – адвокат сімей Небесної сотні

Кримінал, Новини

Адвокат сімей Небесної сотні Павло Дикань у коментарі виданню “ГОРДОН” заявив, що наразі немає підстав розраховувати на ефективне розслідування справ Майдану,

інформує Голос.if.ua.

Дикань: Ми бачимо системну роботу для знищення справ Майдану та їх трансформацію в малозначущі.

Нинішня українська влада не у змозі розслідувати злочини часів Революції гідності. Єдине, що може вплинути на перебіг розслідування, – механізми Європейського суду. Таку думку в коментарі виданню “ГОРДОН” висловив адвокат сімей Небесної сотні Павло Дикань.

“Чесно кажучи, жодних особливо очікувань і надій у мене немає. Основних підозрюваних відпустили, знищивши перспективи справи взагалі. 14 січня буде засідання у Святошинському районному суді. І, я підозрюю, якщо ця група прокурорів залишиться, то вони навіть не подадуть клопотання на оголошення в розшук тих, кого видали на обмін. Відповідно, суд весь час буде просто переносити засідання. Про жодне ефективне розслідування справ Майдану далі і мови бути не може. Групу слідчих фактично знищено, ефективних слідчих із неї вивели. Те саме стосується керівництва розслідування і прокурорів. Тому тепер я слабо уявляю собі розслідування, яке дасть результат”, – зазначив адвокат.

Він підкреслив, що нинішнє керівництво країни не прийшло б до влади, якби не події на Майдані 2014 року.

“Ми бачимо системну роботу для знищення цих справ та їх трансформацію в малозначущі. Це фактично зміна історії. Тобто те, що сталося у 2014 році, для влади не має значення і, можливо, навіть неприйнятне. Таке відчуття, що ця частина історії взагалі неважлива. Хоча, якби не було Майдану, то вони і не прийшли б до влади. Тому перспектив цього розслідування не видно. Єдине, що може якось вплинути, – це механізми Європейського суду. Але це вже окрема процедура. А українська влада не у змозі розслідувати ці справи. Це очевидно”, – резюмував Дикань.

30 грудня Telegram-канал “Политика Страны” повідомив, що заступником директора Держбюро розслідувань стане прокурор Олександр Бабіков. Офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

“Цікавіше те, що він останніми роками був (і є досі) адвокатом фірми Aver Lex, яка відома тим, що захищає [експрезидента України) Віктора Януковича. Тобто він, як і раніше, у статусі адвоката, але вже просить у слідчих ДБР різні справи і вимагає щодо них звіту”, – пише Telegram-канал.

21 листопада 2013 року в Києві через відмову уряду підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом розпочався мітинг на Майдані, який переріс у масові протести по всій країні. Протестувальникам протистояли правоохоронні органи й найняті владою озброєні бандити (тітушки).

За даними ГПУ, у січні – лютому 2014 року в Києві загинули 78 мітингувальників і 13 силовиків, понад 200 осіб дістало вогнепальні поранення, ще приблизно 1000 протестувальників – інші тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Закінчився Євромайдан наприкінці лютого 2014 року втечею Януковича в Росію.

Слідство встановило факт 48 вбивств і 80 замахів на вбивство на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. У цій справі в березні – квітні 2014 року затримали бійців “чорної роти” “Беркуту” Сергія Зінченка, Павла Аброськіна та їхнього командира Дмитра Садовника. Після того як суд звільнив Садовника з-під варти, він утік. 23 лютого 2015 року було затримано інших бійців цієї спецроти – Сергія Тамтуру й Олександра Маринченка. У липні 2015 року затримали ще одного підозрюваного у розстрілі Небесної сотні – Олега Янішевського.

Ексберкутівців обвинувачували в розстрілах протестувальників під час Революції гідності у 2014 році. У Генпрокуратурі України заявили, що справу про вбивства на Майдані в Києві 20 лютого 2014 року суд розглядатиме і далі, незважаючи на те, що ексберкутівців відпустили під особисте зобов’язання.

Обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками “ДНР” та “ЛНР” відбувався 29 грудня біля контрольного пункту в’їзду-виїзду “Майорське” в Донецькій області. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців. Представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська заявила, що українська сторона передала ОРДЛО 124 людини.

В інтерв’ю “Россия 24” Аброськін і Зінченко сказали, що зброї на Майдані не застосовували, навіть більше, по міліції стріляли з даху київської філармонії.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.