В уряді очікують 2-3 млрд доларів щороку в наступні 5 років за транзит газу 31 грудня 2019

Без рубрики

Україна буде отримувати за транзит газу протягом наступних п’яти років орієнтовно 2-3 мільярди доларів щорічно, прогнозує міністр енергетики і захисту довкілля Олексій Оржель, Голос.if.ua.

Як повідомляє урядовий портал, він заявив про це після того, як 30 грудня урядова делегація на чолі з Оржелем завершила переговори і досягла домовленостей щодо транзиту газу до Європи.

«Однією з умов України під час переговорів було сплата 2,9 мільярда доларів від «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу. Ці гроші ми вже отримали. Плюс, з урахуванням того, що українська газотранспортна інфраструктура залишається повністю задіяною, а нові маршрути доставки газу в Європу ще тривалий час можуть бути не реалізовані, ми будемо отримувати за транзит протягом наступних п’яти років орієнтовно 2-3 мільярди доларів щорічно», – сказав Олексій Оржель.

«Чудова новина для енергетичної безпеки Європи», – заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович

Водночас прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що завдяки підписанню контракту Україна збереже стабільність на вітчизняному та європейському ринку газу. «Це позитивно вплине на енергетичні ринки і стане значним фактором зниження ціни газу на ринку», – сказав прем’єр.

У результаті тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейський Союз сторони 30 грудня підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років. Як повідомляє уряд України, угода передбачає можливість пролонгації контракту через п’ять років ще на 10 років на аналогічних умовах.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачки будуть 65 мільярдів кубометрів газу на перший рік і 40 мільярдів – на наступні чотири роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими, додали у Кабміні.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.