Що робити, якщо немає грошей для погашення кредиту МФО

Економіка, Новини

Борги за кредитами – досить поширене на сьогодні серед українців явище. На жаль, не всі реально оцінюють свої можливості, та й від несподіваних обставин ніхто не застрахований, про це інформує Голос.if.ua.

Тому багато позичальників виявляються нездатними виконати взяті на себе боргові зобов’язання.

Сьогодні найчастіше проблеми з погашенням кредитів виникають у сфері мікрокредитування. Швидка позика не завжди використовується позичальником за цільовим призначенням, що призводить до виникнення боргів.

Типові приклади таких ситуацій:

  1. всі гроші витрачаються на невідкладні дорогі потреби (медичні послуги, екстрені побутові проблеми, покупки для дітей і т.п.);
  2. щомісячний дохід виявляється меншим, ніж очікувалося;
  3. прострочення кредиту через банальну забудькуватість, надмірну зайнятість іншими справами;
  4. втрата або крадіжка коштів; страх перед зобов’язаннями та прагнення сховатися від них.

Кожну з цих причин можна назвати поважною. Але небажана заборгованість від цього нікуди не зникне. І, якщо пустити все на самоплив, то одного разу доведеться зіткнутися з величезною кількістю негативних наслідків: як для гаманця, так і для нервової системи. Тому, навіть якщо грошей немає, заборгованості все одно потрібно терміново погашати.

Які наслідки протермінування по позиці

Протермінування – прямий шлях до неприємностей. Але іноді боржники розуміють це занадто пізно.

До злісних неплатників в основному застосовуються такі санкції: нарахування пені, розмір якої визначається кредиторами та обумовлюється при укладанні договору; регулярне надходження дзвінків від фахівців фінансової компанії з метою обговорити ситуацію, що склалася; спроби стягнути кошти за допомогою колекторських організацій; судові розгляди.

Найбільш неприємний наслідок того, що ви не зумієте швидко ліквідувати заборгованість по кредиту – це потрапляння в чорний список УБКІ (Українського бюро кредитних історій). Тоді ваша негативна репутація стане відомою всім кредитним компаніям, і вам навряд чи надалі вдасться схилити будь-яку з них до співпраці.

Якщо нав’язують кредит, якого ви не брали, одразу звертайтеся до поліції.

Відомо, що МФО дають позики за спрощеною схемою. А це означає, що їх система є дуже привабливою для шахраїв, які користуються чужими документами.

Якщо ви постраждали від таких злочинців, пам’ятайте, що закон завжди буде на вашому боці. Так що без вагань звертайтесь до суду і звільняйте себе від чужих боргів в правовому полі.

Чотири шляхи позбутися своїх боргів

Як же швидко погасити заборгованість мікрофінансової фірми, якщо вона з’явилася з вашої вини? Виправити ситуацію можна одним з чотирьох ефективних способів:

  1. У випадку, якщо ви вже перебуваєте в базі боржників, банк не буде допомагати вам у виконанні боргових зобов’язань. Проте, претендувати на оформлення кредитної картки ви можете. Суми ліміту має вистачити, щоб відшкодувати заборгованість по кредиту в МФО: повністю або хоча б частково.
  2. Скористайтесь можливістю пролонгувати кредитний договір. Цю бонусну функцію мають можливість активувати всі позичальники. Якщо ви розумієте, що не зумієте віддати борг вчасно, слідуйте простому алгоритму: повідомте співробітникам МФО про труднощі та зайдіть на сайті організації розділ “Пролонгація”; вкажіть термін, протягом якого ваше фінансове становище стабілізується; виконайте умови, необхідні для активації послуги (наприклад, можуть вимагати одноразовий внесок, сплату відсотків, відшкодування фіксованої вартості за користування пролонгацією і т.п.).
  3. Запросити реструктуризацію кредиту. По правді кажучи, реструктуризація боргу у сфері мікрокредитування існує тільки теоретично. На практиці ж це практично нереально. Ваш запит має бути правочинним і грамотно аргументованим. Простіше тимчасово перепозичити гроші в іншому місці.
  4. Взяти ще один кредит для погашення попереднього – ось по-справжньому дієве і розумне рішення. Нова позика дозволить виграти час і дасть шанс погасити заборгованість без негативних наслідків.

Наявність кредиту в іншій організації в даному випадку не буде перешкодою, та й оформлення займе не більше 30 хвилин.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.