Смачно і ситно: у Калуші розсекретили рецепт приготування бігусу (фото)

Здоров'я, Новини

Бігус – страва, яка є свого роду гастрономічною візиткою Калуша.

Не дарма цього року у травні саме в Калуші відбувся тертій гастрономічний фестиваль «Бігус-2019», інформує Голос.if.ua з посиланням на Версії . Тоді чимало прикарпатців та гостей Франківщини вперше спробували цю страву, рецепт якої знають далеко не усі.

На Калущині ця страва має своєрідне обрядове значення. Її готують на урочистих подіях та навіть рекомендують вживати породіллям для відновлення сил.

Майстер виробничого навч. ВПУ №7Тетяна Лизень ділиться рецептом і каже, що основним інгредієнтом бігусу є буряк, він може бути білим столовим, або смугастим. Окрім того,у страві має бути багато м’яса (свинини),хоча можна використовувати курку, гуску чи качку.

Інгредієнти:
600 г. м’яса (свинина, птиця)
750 г. буряка смугастого (білого чи рожевого)
45 г. ріпчастої цибулі
Спеції зі смаком

Щоб приготувати бігус завчасно потрібно заквасити буряк. Рецепт простий: буряк почистити від шкірки, нарізати скибками, скласти в банку і залити холодною водою. Залишити для закваски на 1-2 тижні. Готовність визначати по стану бурякового квасу і за пінкою, яка має утворитися зверху.
Коли буряк закваситься його потрібно відцідити, залити ходовою водою і відварити до напівготовності. Коли буряк звариться порізати його на кубики.

Підготовлене м’ясо залити холодною водою, довести до кипіння і варити 1-1,5 години. Коли м’ясо зварене його порізати дрібними кубиками. Бульйон процідити і знову довести до кипіння. Потім додати відварений буряк, подрібнене м’ясо та цибулю. Все варити до готовності.

Бульйон має бути наваристий і прозорий. А м’ясо – м’якої консистенції. За 10-15 хвилин до закінчення варіння додати лавровий лист, перець чорний (горошоком) і сіль. Потім додати трішки бурякового квасу. Перед подаванням до столу бігус посипати меленим перцем.

Фото: Тараса Явецького

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.