Скільки треба пробігти, щоби спалити калорії від одного бургеру?

Здоров'я

Як довго треба займатися сексом, щоби спалити калорії від шматочку сиру? І що треба зробити, щоби “відпрацювати” пончик? У новому “Розумному списку”* від BBC Future розповідаємо, скільки треба тренуватися, щоби позбавитися калорій від ваших улюблених страв, про це інформує Голос.if.ua.

Як порівняти тренування в спортклубі з булочкою? Дуже просто: в першому випадку ви калорії спалюєте, в другому – набираєте. Що можна собі дозволити з улюблених ласощів після інтенсивних занять спортом і не тільки?

На практиці ця задачка виявляється не такою вже й простою. Ми схильні переоцінювати кількість спалених калорій під час тренування і недооцінювати кількість калорій в улюбленій їжі.

Сумний результат демонструє, що багато людей (майже 68% за даними одного дослідження), які намагаються скинути зайву вагу за допомогою інтенсивних тренувань, насправді набирають ще більше кілограмів.

Тому кореспонденти BBC Future звернулися до таблиці відповідності калорій різним видам активності (від сексу до їзди на велосипеді), яку розробила Гарвардська медична школа, і ретельно вивчили її.

За допомогою цієї таблиці ми точно обрахували, скільки часу треба витрати на ті чи інші фізичні вправи, щоби позбавитися калорій від улюбленої, але, на жаль, шкідливої їжі. (Звичайно, абсолютно точні цифри будуть варіюватися від людини до людини. Всі дані розроблені для середньої ваги 70 кг).

Окрім сну, під час якого ми також втрачаємо калорії, навіть такі малоактивні дії, як сидіння за комп’ютером, жування жуйки або читання дозволяють позбавитися певної кількості калорій. Утім, ви здивуєтесь, як мало калорій ми втрачаємо під час таких, здавалося б, активних занять, як секс.

Скільки же ми маємо проїхати на велосипеді або пробігти, щоби спалити калорії від гамбургеру або чипсів, які ми щойно скуштували.

Звісно, спорт має безліч переваг окрім втрати калорій. Але якщо ви прагнете схуднути, підтягнути фігуру або просто зберегти теперішню форму, варто ознайомитися з цими фактами, перш ніж ринутися у спортзал або вчинити напад на кондитерську.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Позбавитися цих 772 калорій можна пропливши годину стилем батерфляй або кролем.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Заняття на велотренажерах більш інтенсивні, ніж на тренажерах для греблі або бігових доріжках, і дозволяють скинути більше 700 калорій за годину.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Згідно з Журналом медицини штату Нова Англія, якщо жувати жуйку весь час, поки ви не спите, за рік можна скинути 5 кілограмів зайвої ваги.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Професійні спортсмени-бігуни можуть спалювати більше тисячі калорій за годину бігу, тому що вони розвивають швидкість 16 км / г.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

За годину клубних або бальних танців можна скинути майже 400 калорій.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

А якщо ви стоїте, відніміть ще 11 калорій.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Ще одна причина стати книжковим хробаком: за годину читання ви спалюєте на 28 калорій більше, ніж коли дивитесь телевізор.

Копирайт изображенияOLIVIA HOWITT

Звичайно, існують й більш енергійні коханці. Так, один з учасників дослідження, опублікованого у відкритому науковому журналі PLoS One, втричі перебільшив середній показник групи.

* The SmartList (“Розумний список”) – розділ BBC Future, в якому публікується добірка несподіваних фактів та цікавої статистики про світ навколо нас.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.