Сесія обласної ради: депутати вважають, що законопроєкт щодо ринку землі становить загрозу (документ)

Новини, Політика

На сесії Івано-Франківської обласної ради депутати заслухали текст звернення облради щодо нещодавно прийнятого Верховною Радою законопроєкту про продаж землі.

Нагадаємо, народні депутати у першому читанні та за основу проголосували за проєкт закону №2178-10 від “Слуги народу” щодо продажу сільськогосподарської землі. Відповідне рішення на засіданні Верховної Ради 13 листопада підтримали 240 народних депутатів, пише Голос.if.ua.

У зверненні депутати облради називають прийнятий законопроєкт таким, який не відповідає запитам українського суспільства та створює загрози для аграрного сектору і безпеки країни. Відтак сформували ряд вимог.

За словами депутата облради Михайла Королика, в жодній з країн більше як декілька сотень гектарів землі не віддаються в одні руки. За його словами, якщо до голосу українського народу не дослухаються, то народ залишає за собою право на протест.

          читайте також: Верховна Рада підтримала законопроєкт про ринок землі

Крім того депутат обласної ради Михайло Іваночко нагадав, що не лише два мажоритарники проголосували «за», а й підтримували законопроєкт усі депутати-списочники.

“Хочу наголосити тим депутатам, які утримались, що вони як «ні риба, ні м’ясо», треба нанести їм візити. Тому що не можна служити двом богам!”, – каже Іваночко.

Крім того депутат облради Ольга Федишина зазначила, що фракція «Воля» виступає за цивілізований ринок землі. Але ми категорично проти, щоб норма становила 210 тисяч га.

“Давайте пропишемо більш-менш конкретну цифру”, – наголошує Ольга Федишина.

Також Федишина пропонує додати пункт, яким передбачити пряму заборону про набуття права власності іноземним громадянам та юрособами кінцевим бенефіціаром яких є громадяни іноземці. Цей пункт обранці додали до звернення.

“Читайте уважно, що вони прийняли. 62% території України – це землі сільського господарства. Ніде в жодній країні не дозволяють собі змінювати призначення с/г земель”, – зазначив депутат Роман Ткач.

Він також додав, що ми фактично йдемо шляхом Польщі, тому варто було б говорити про кількість землі, яку можуть віддати “в одні руки” до 500 га.

Також депутати доповнили пропозицію Федишиної щодо надання землі фірмам, в які вноситься іноземний капітал. Депутати прийняли пропозицію про заборону зміни цільового призначення сільськогосподарських земель.

 читайте також: Івано-Франківська облрада закликала не допустити розпродаж землі

Денис Шмигаль назвав ще п’ять країн, в яких відсутній ринок землі. Проте депутати цьому обурились, за словами депутата Михайла Іваночка, у США Великобританії, Ізраїлі від 50 до 90 % землі в державній власності.

“Те, що вона у державній власності не означає, що там є ринок земель”, – відреагував голова ІФ ОДА.

Депутати підтримали звернення з внесеними правками.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.