Івано-Франківська облрада закликала не допустити розпродаж землі

Економіка, Новини

Прикарпатські депутати звернулися до президента, голови Верховної ради, прем’єр-міністра та народних депутатів від області з вимогою продовжити мораторій землі до 1 січня 2021 року, про це інформує Голос.if.ua.

Текст звернення зачитав перед обранцями голова комісії облради з питань аграрної політики та земельних ресурсів Іван Приймак.

У зверненні сформулювали ряд вимог:

  1. Вимагають до відновлення цілісності України заборонити у державі торгівлю землями с/г призначення, які підлягають під дію мораторію;
  2. Гарантувати право приватної власності на присадибні ділянки і землі с/г призначення, отримані під час розпаювання, дарування, чи отримані у спадщину;
  3. Дозволити особам, які законним способом отримали право власності на с/г землі здійснювати передачу прямим родичам із правом родинного успадкування або продавати лише територіальним громадам та державі. Категорично забороняється набувати у власність с/г земель іноземцям, особам без громадянства, з подвійним громадянством, а також юридичним особам власниками яких є іноземці, чи у які вливається іноземний капітал;
  4. Створити державний земельний банк який забезпечить регулювання впорядкованого обігу сільськогосподарських земель.

Прикарпатські обранці погодились, що за таких обставин умов іноземний капітал скупить усе.

“То як ми тоді захистимо наших фермерів. Просимо захищати їхні інтереси для того щоб вони могли працювати і забезпечувати робочі місця”, – зазначив депутат Михайло Вітенко.

“В часи війни коли частина території країни окупований, Крим анексований відкривати ринок землі вкрай небезпечно”, – додав депутат облради Святослав Никорович.

В підсумку 62 депутати проголосували “за”.

Нагадаємо, сьогодні вранці близько тисячі людей протестують біля стін парламенту проти ухвалення законопроекту №2178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Учасники акції закликають парламентарів відкликати проект закону №2178 і відправити його на доопрацювання із залученням представників агросектору та громадськості.

Як повідомлялося, Верховна рада 2 жовтня ухвалила постанову про включення до порядку денного сесії 38 законопроектів, серед яких і урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№ 2178) і два альтернативних йому.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.