Прикарпаття може завершити рік із зарплатними боргами

Новини, Суспільство

На виїзному засіданні сесії Івано-Франківської облради депутати розглянули звернення до Прем’єр-міністра України О. Гончарука та Голови Верховної Ради України Д. Разумкова стосовно забезпечення коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів області.

Департамент фінансів Івано-Франківської ОДА підготував інформацію щодо кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області складав 168,4 млн. гривень, в тому числі термін виплати якої пройшов – 31,6 млн. гривень (м. Івано-Франківськ – 15,9 млн. гривень, м. Бурштин – 2,2 млн. гривень, Богородчанський район – 1,8 млн. гривень, Косівський район – 3,6 млн. гривень, Рогатинський район – 4,6 млн. гривень, Тлумацький район – 2,2 млн. гривень), з них по установах освіти – 8,6 млн. гривень, охорони здоров’я – 20,9 млн. гривень, інформує Фіртка.

Такі показники вказують у профільному департаменті станом на 7 листопада.

Разом з тим, звертають увагу на незабезпеченість бюджетними призначеннями з виплати заробітної плати у бюджетній сфері до кінця поточного року. Йдеться про суму 298,1 млн. гривень, з них по видатках, які фінансуються за рахунок коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам – 115,9 млн. гривень, медичної субвенції – 111,6 млн. гривень.

“З метою збалансування показників місцевих бюджетів з початку року додатково спрямовано на вказану мету за рахунок власного фінансового ресурсу бюджетів різних рівнів близько 150,0 млн. гривень і планується спрямувати ще близько 75,0 млн. гривень. Однак, у місцевих бюджетах виникають проблеми із своєчасною виплатою заробітної плати і власного фінансового ресурсу недостатньо. З урахуванням зазначеного, просимо при розподілі нерозподіленого резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету врахувати потребу для Івано-Франківської області в сумі – 70,3 млн. гривень, медичної субвенції – 111,6 млн. гривень, коштів стабілізаційної дотації – 70,6 млн. гривень”- йдеться у тексті звернення.

Депутат обласної ради Манолій Піцуряк наголосив, що ситуація доходить до абсурду: блокуються рахунки казначейством, борги перекидаються на наступний рік, судові справи тривають.

“Чому лікарі мають йти лікувати людей, і навіть кусок хліба не мають за що купити. Чому так?”- запитує Манолій Піцуряк.

За словами депутата були введені нові податки, які спрямовуються у держбюджет.

“З року в рік бюджет є проблемним і знову ж таки з боргами для області. Є дисонанс і з децентралізацією, в результаті якої ми отримали знову велику кількість чиновників. Чому ми лікарів скорочуємо, а чиновників ні?”- каже Палійчук.

Депутат Роман Ткач додав, що прийнятий державний бюджет також не дозволить зняти цю проблему області.

“Подивіться на державний бюджет – це жах”-каже обранець.

Депутат облради Остап Дзеса запропонував створення робочої групи зі спеціалістів та економістів, мовляв департамент охорони здоров’я не вирішить проблему з виникненням заборгованості бюджетникам.

“Те що ми роками говоримо нічого не дає. Треба створити серйозну робочу групу і напрацьовувати серйозний варіант оптимізації в охороні здоров’я”-каже Дзеса.

Голова облради додав що “це знову ж таки пропозиція створення комісії на комісію”.

Головний лікар Коломийської районної інфекційної лікарні, депутат Вололимир Кифорук вважає, що створення комісії нічого не дасть, адже головних лікарів медзакладів зараз поставили в ситуацію, коли вони займаються лише тим, що ходять з одного суду на інший.

Після обговорень депутати підтримали звернення облради. 63 обранців проголосували “за”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.