“Велмарт”, повернення неякісного товару? (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Розчаровані новою річчю? Довгоочікувана покупка не принесла радості? Що робити, якщо попався бракований виріб? Як повернути кошти за неякісний товар? Невдале придбання — не привід для розпачу, тому важливо знати, як слід вчинити. 28.07.2019 року мешканець міста Івано- Франківська придбав неякісний скейт в гіпермаркеті “Велмарт”. Про те, як вийти з цієї ситуації без втрат, читайте та дивіться у сюжеті Голос.if.ua.

Варіанти відшкодування

Які передбачені способи відшкодування непридатної речі? Якщо якість придбаного виробу не влаштовує, то ви маєте право обрати один з наступних варіантів дій:

повернути невдалий товар і одержати назад сплачені гроші;

вимагати усунення дефектів речі за рахунок продавця або усунути їх своїми силами і засобами, стягнути з продавця витрачені фінанси;

вимагати заміни неякісної речі на інший товар або зменшення викупної вартості. У першому випадку може знадобитися перерахунок з-за цінової різниці.

Зазначені права споживачів не можуть бути обмежені. При виборі того чи іншого вимоги ви не зобов’язані його мотивувати і пояснювати. Досить волевиявлення покупця.

Повернення грошей за товарів неналежної якості: 5 найчастіших питань

  1. Визначтеся з якістю товару

Що вважається непридатною річчю? Перш ніж висувати вимоги до купленої речі, розберемося з поняттям неякісного товару. Якщо придбане виріб важко або неможливо використовувати за прямим призначенням, воно не володіє потрібними властивостями, обумовленими в договорі, зразку або опису, то перед вами неякісний товар.

Якщо продавець попередив про дефекти речі, то ви не можете звернутись до нього з претензіями щодо якості покупки. Запис про недоліки товару робиться на чеку або товарній документації. В інших випадках доказом є сам факт покупки дефектної речі в комісіонці, відділі уцінених товарів.

Існують категорії товарів, повернення яких неможливий. До них відносяться лікарські препарати, косметичні засоби, ювелірні вироби, предмети особистої гігієни, текстиль і т. д.

  1. Умови повернення

Якщо ви зважилися зробити повернення грошей за товар неналежної якості, переконайтеся в тому, що:

Річ дійсно має ознаки поганої якості. Переконайтеся, що дефектний виріб не входить до категорії товарів, повернення яких заборонено законом.

Причина недоліків пов’язана з виною продавця або заводу-виготовлювача.

Ваша претензія з вимогами вручена у визначений термін. Продавець зобов’язаний поставити на ній відмітку про отримання із зазначенням дати прийому заяви.

  1. Терміни повернення

В які терміни можливе повернення? Повернути річ з вадами допускається в період гарантійного терміну або терміну придатності. Якщо дефекти незначні, то повернення можливий протягом 14 днів.

Електронна техніка, автотранспорт, сільськогосподарське обладнання та інші технічно складні речі можуть бути повернені протягом 15 днів. При пропуску цього терміну споживач має право розраховувати на гарантійний ремонт або відповідне зменшення ціни. Повернення сплачених фінансів в цьому випадку не передбачається.

  1. Механізм повернення грошей

Як відстояти право на повернення грошей за неякісний товар? Необхідні заходи в цьому напрямку укладається в наступну схему:

Звертаєтеся до продавця і розповідаєте про виниклу проблему. Якщо він береже репутацію, то питання з поверненням грошей врегулюється швидко. Обнадіює факт, що так надходить переважна більшість продавців. В іншому випадку конфлікту не уникнути.

Якщо усно проблема не вирішується, то передаєте за актом товар з недоліками продавцю. При цьому він не повинен мати слідів зносу.

Складаєте письмову претензію і вручаєте. При відмові у прийнятті заяви доведеться вимогу висилати поштою. Збережіть поштову квитанцію – вона стане в нагоді в суді.

Продавець розглядає вимогу і за згодою, задовольняє його протягом 10 днів. В іншому випадку проводить експертизу для перевірки якості. Ви вправі особисто бути присутнім при неї. Термін перевірки зазвичай не перевищує 20 днів.

Якщо експертиза підтвердить провину продавця про недоліки, то він реалізує право на повернення грошей за товар поганої якості і оплачує витрати на експерта. Негативний для споживача результат тягне виплату їм витрат за проведену експертизу.

При незгоді з результатами перевірки, ви вправі оскаржити експертний висновок або повторно самостійно провести експертизу із залученням незалежних фахівців.

Відмова продавця в реалізації права на повернення грошей за товар негідний оскаржується в суді. Позов подається до суду за місцем знаходження продавця.

При складанні позову вводите відому вам інформацію по магазину, обставини придбання, виявлені недоліки і ваші вимоги. Додаєте до заяви наявну товарну документацію, чек, підсумки експертизи, претензію продавцю і поштову квитанцію.

Крім грошей, сплачених за товар, ви маєте право на:

Відшкодування понесених збитків, що заподіяла погана річ;

Оплату послуг юриста, при наявності;

Виплату пені (1% від витраченої вартості за кожен день прострочення повернення грошей);

Компенсацію моральної шкоди.

  1. Чи можна повернути товар без чека?

Поспішивши позбутися чека, не турбуйтеся. Довести факт продажу товару можна, пред’явивши фірмову упаковку, бирку, цінник або серійний номер виробу. Якщо ж описаного не є, то справі допоможуть свідчення свідків, фото – і відеоматеріали.

Статистика підтверджує, що, захищаючи права споживачів повернення грошей за неякісний товар суд присуджує незрівнянно частіше, що невимовно тішить. Але, тим не менш, пильність при покупках зберігайте, щоб не довелося витрачати час і сили на спроби повернути неякісний товар. Уважно вивчайте виріб, перевіряйте на предмет вад, читайте опис та характеристики. Достаток відгуків в інтернеті також допоможе вибрати гідну річ, якою ви будете користуватися без жалю.

До теми: Сміття, мухи та міль: франківчанка обурена роботою Велмарта (фото)

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.