Вчені розкрили несподіваний секрет будівельників Стоунхенджа

Новини, Суспільство

Знаменитий Стоунхендж звели завдяки свинячому жирі – таке несподіване відкриття зробили археологи з Університету Ньюкасла, інформує Голос.if.ua.

Залишки жиру знаходили на глиняних черепках, що збереглися в неолітичному поселенні Даррінгтон-Воллс в трьох кілометрах від кромлеха. Вчені довгий час вважали, що вони залишилися від стародавніх трапез.

Але останні дослідження показали – посуд мало нагадувала ту, що використовувалася для приготування їжі. За розміром і формою вона схожа на відра або ковші, в яких могли б зберігатися великі запаси топленого сала.

Крім того, жиру виявилося значно більше, ніж можна було очікувати, повідомляє Antiquity .

Вчені помітили це невідповідність і висунули нову оригінальну теорію, яка проливає світло на загадку появи Стоунхенджа.

Кромлех був зведений в ті часи, коли людство ще не винайшло ні машин, ні кранів, ні підйомних механізмів.

Проте, древнім будівельникам вдавалося перевозити величезні брили заввишки до восьми метрів і вагою до двох тонн на величезні, навіть за сучасними мірками, відстані.

Історики досі не можуть точно сказати, яким чином це було зроблено.

Стародавні майстри використовували його, щоб змастити сани, на яких перевозили масивні Нова теорія говорить, що брили перевозили на спеціальних «санках». Для транспортування одного багатотонної валуна потрібно до 20 осіб.

Щоб полегшити собі завдання, люди котили сани по заздалегідь покладеним колодах, а для кращого ковзання щедро використовували свиняче сало – його залишки застигли на глиняних черепках і збереглися до наших днів.

Попередні дослідження показали, що вигляд Стоунхенджа за кілька тисяч років зазнав змін, ряд каменів виявився втрачений. Британські вчені відтворили кромлех в його первісному вигляді (правда, модель була сильно зменшена) і виявили, що він мав унікальну для свого часу акустикою.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.