Хвороби системи кровообігу, онкологія та зовнішні чинники: від чого помирали прикарпатці торік

Здоров'я, Новини, Суспільство

У 2021 році в області померли 20 590 прикарпатців.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Головне  управління статистики в Івано-Франківській області.

Зокрема, найбільше жителів області помирає від хвороб системи кровообігу. Торік зафіксували 13 036 випадків.

Ще одна причина, від якої померли чимало прикарпатців, — онкологічні захворювання. Через онкологію за рік на Прикарпатті померли 2 162 людини. Як показує тенденція, смертність то трохи знижується, то знову трохи зростає.

Не останнє місце серед причин смертності посідають не хвороби, а зовнішні чинники: аварії, нещасні випадки, отруєння, вбивства, самогубства тощо. Померлих з таких причин на Івано-Франківщині минулого року зареєстрували 683.

Ще однією з поширенішою причиною смертей в області є хвороби органів травлення. За рік таких випадків — 641.

Також висока смертність на Прикарпатті через хвороби органів дихання — 367 випадків.

У березні 2020 року до причин смертності серед прикарпатців додалася коронавірусна хвороба. У 2021 році COVID-19 забрав життя 2 325 прикарпатців.

Рівень смертності породіль на Прикарпатті, на щастя, доволі низький. Зокрема, за рік зареєстрували лише чотири випадки.

Зауважимо, що на Івано-Франківщині упродовж першого місяця 2022 року чисельність населення зменшилася на 1 257 осіб. Також суттєвим є перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих — 35 живонароджених.

Нагадаємо, в області зріс рівень занедбаності раку, причому навіть візуальних форм. Як повідомляють фахівці Прикарпатського клінічного онкологічного центру, найгірша ситуація з виявленням онкопатології шийки матки, позаяк занедбаність становить 41,5%.

Насторожують й інші показники занедбаності раку, а саме: прямої кишки — 40%, молочних залоз — 30%, яйників — 29,4%. Таку статистику погіршила й пандемія COVID-19 та війна в Україні, що своєю чергою, обмежили ранню діагностику та профілактичні огляди.

Тим часом щодня на Івано-Франківщині медики діагностують у жінок щонайменше один випадок раку молочної залози. Цьогоріч медики прогнозують приблизно 12 тисяч звернень до поліклініки та стаціонарів від жінок з онкологією. Він каже, що до початку пандемії COVID-19 кількість звернень сягала до 8,5 тисяч у рік.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.