У Франківську подали перші заяви для “Бюджету участі 2021” (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Івано-Франківська міська рада почала реєструвати проєкти для програми “Бюджет участі 2021”. На сайті програми вже з’явилися перші заяви учасників.

Люди, які хочуть взяти участь у муніципальній грантовій програмі, розповіли про свої проєкти журналістам Суспільного Карпати, інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Першим заяву для участі у програмі подав ліцей № 13. У закладі вирішили створити навчальний клас на вулиці для школярів різного віку. Зараз у ліцеї навчаються 790 учнів. Місце для класу на подвір’ї школи ще не вибрали. Кошторис проєкту – 99 тисяч гривень.

“Буде дах, який захищатиме від сонця і від дощу. Всередині – парти, дошка, звичайно, і головне – відкритий простір довкола. Для того, щоб діти змогли звертати свою увагу на все, що відбувається навколо”, – каже проєктантка Ольга Макарова-Коник.

Вчителька початкових класів Світлана Дейнека розповідає, що школярі початкових класів потребують освітнього простору на вулиці. Зараз такі уроки періодично вже проводять у ліцеї.

За словами педагогині, концепція передбачає розширення освітнього простору, виведення його за межі класів.

“Дітям треба десь оздоровлюватися, от тому і виникло таке бажання. По-перше, ми вже третій рік працюємо, і діти страшенно любили проводити ранкові зустрічі на вулиці, – говорить Світлана Дейнека. – Добре, коли гарна погода. А ще вони кажуть: “А можна цілий урок побути?”. А цілий урок – треба десь сісти, книжечку прочитати.”

Учениця четвертого класу Катерина Дарій ділиться, чому хотіла би навчатися у такому класі: “Там дуже гарно, свіже повітря, і там дуже класно проводити уроки. Я хочу, щоб там викладали математику і українську, бо це мої улюблені предмети”.

Сестра Катерини, одинадцятикласниця Іванка також висловлює свою думку про відкритий простір у школі.

“Я вважаю, що клас під відкритим небом – це добра альтернатива звичайному класу, адже, по-перше, дітям, на мою думку, цікавіше навчатися в такому форматі. Діти на вулиці відчувають себе більш незалежними”, – розповідає школярка.

Це четвертий проєкт, який школа подала на “Бюджет участі”. Зокрема, за гроші міста купили ноутбуки та зробили ремонт у актовій залі.

“Всі роки завдяки нашим батькам, педагогам, голосуванню, ми всі проєкти виграємо. Ми дуже задоволені, це нам допомагає в тому, аби краще обладнати стіни нашого ліцею, стіни наших класів. Перший раз ми виграли гроші, за які купили ноутбуки”, – каже директорка ліцею № 13 Наталія Стефанишина.

Нагадаємо, цього року з міського бюджету спрямували 18 мільйонів гривень на реалізацію проєктів. Із них 10 – на ремонт малих вулиць. Гранти поділили на великі – з бюджетом до 300 тисяч гривень та малі – 100 тисяч гривень.

Окрім того, цьогоріч з’явилася нова категорія – архітектура.

Прийом документів триватиме до 30-го березня, а 12-го квітня на сайті програми розпочнеться голосування, яке триватиме до 28-го квітня. Одна людина зможе підтримати чотири проєкти, які належать до різних категорій.

10 травня міська рада розпочне виділяти гроші на проєкти, які отримали найбільше голосів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.