Журналісти виявили порушення під час закупівлі медичного обладнання ДОЗ Івано-Франківської області (відео+документи)

Відео-новини, Здоров'я, Кримінал, Новини, Суспільство

Як раніше повідомляла щоденна онлайн -газета Голос ІФ, керівника Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка відсторонили від посади відсторонили від посади, у зв’язку із підозрою у численних порушеннях та зловживаннях. 

Згідно розпорядження голови Івано-Франківської ОДА від 13 січня 2021 року №7-к було розпочато дисциплінарне провадження стосовно директора департаменту Ігоря Дмитренка у зв’язку із неналежним виконанням посадових обов’язків щодо дотримання норм чинного законодавства стосовно запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та неналежною підготовкою ним документів щодо закупівель медичного обладнання.

Журналісти нашої редакції вирішили провести власне журналістське розслідування та поспілкуватися з медичними працівниками, які безпосередньо беруть участь в боротьбі з цією вірусною хворобою COVID-19, та фахівцями з медичного обладнання. Що ж вдалося вияснити…

На виконання Постанови КМУ від 16.12.2020 №1251 «Про виділення коштів для забезпечення опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах медичним обладнанням, а саме системами рентгенівськими діагностичними стаціонарними загального призначення (цифровими) та апаратами ультразвукової діагностики» було збільшено обсяг видатків за програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та наслідками» та затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах медичним обладнанням, а саме системами рентгенівськими діагностичними стаціонарними загального призначення (цифровими) та апаратами ультразвукової діагностики. Головним розпорядником зазначеної субвенції є Міністерство охорони здоров’я України,  розпорядником та одержувачем субвенції за місцевим бюджетом в нашій області було визначено Департамент охорони здоров’я.

Наша область отримала чи малу суму грошей – 55,9 мільйони гривень.

На виконання зазначеної постанови МОЗ наказом від 22.12.2020 № 2964 “Про затвердження медико-технічних вимог до систем рентгенівських діагностичних стаціонарних загального призначення (цифрових) та апаратів ультразвукової діагностики, які є предметом закупівлі…” було затверджено медико-технічні вимоги до систем рентгенівських діагностичних стаціонарних загального призначення (цифрових) та апаратів ультразвукової діагностики, які були предметом закупівлі за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах медичним обладнанням.

Переможцем проведених Департаментом охорони здоров’я на виконання зазначеної Постанови КМУ тендерних процедур в системі Prozorro, а саме «33120000-7 Системи реєстрації медичної інформації та дослідне обладнання (CPV) (НК024:2019-40761 – загальноприйнята ультразвукова система візуалізації)» на загальну суму 16 380,0 тис. грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-28-011992-c) та «33110000-4 Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини (CPV) (НК 025:2019-37645 – Система рентгенівська діагностична, стаціонарна загального призначення, цифрова)» на загальну суму 38 800,0 тис. грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-28-013995-c), було визнано Товариство з обмеженою відповідальністю “КСЕНКО”
(ід.код 39330111).

Згідно укладених договорів від 28.12.2020 №11/COVID-19 та №12/COVID-19 Департамент охорони здоров’я закупив УЗД апарати Samsung HM70a (в специфікації до договору, додаток 1 – «Сканер ультразвуковий HM70A») в кількості 13 одиниць без детальної специфікації з двома датчиками за ціною 1 260 000 грн. за одиницю та системи рентгенографічні POLYRAD SE в кількості 8 одиниць за ціною 4 850 000 грн. за одиницю.

Щоб ретельно розібратися в даній ситуації, ми звернулися до експертів з оцінки відповідності виробів медичного призначення державного підприємства ДУО «Політехмед» Міністерства охорони здоров’я України. Одними із основних видів діяльності ДУО «Політехмед» є оцінка відповідності виробів медичного призначення, аналіз потреби та забезпеченості лікувально – профілактичних закладів України лікарськими засобами та виробами медичними.

Відповідь, як не дивно, нас не вразила і не здивувала, а була доволі очікувана:

Отже, як наголошують експерти, ретельно ознайомившись з технічними характеристиками запропонованим переможцем торгів рентгенівського апарату POLYRAD SE безпосередньо на сайті виробника, можна помітити, що Переможець надав неправдиву інформацію в своїй пропозиції по деяких пунктах медико-технічних вимог.

Постає питання, з якою метою учасник-переможець торгів подав на тендер недостовірні дані в своїх пропозиціях? І чому так поспішно, не аналізуючи подану пропозицію учасником, директор департаменту Дмитренко Ігор Анатолійович поспішно підписав договір на поставку такого обладнання? Хто його консультував в цих питання?

Також, як стверджують фахівці з медичного обладнання, УЗД апарат виробництва Alpinion, який є прямим конкурентом Samsung, з кращими характеристиками, такими як краща роздільна здатність монітору, спеціальна підставка для кісті лікаря, кращими характеристиками режимів візуалізації, в базовій конфігурації з двома датчиками буде коштувати приблизно 900 000 грн. Приблизно така сама вартість і у УЗД апарата виробництва Mindray, УЗД апарат General Electric Logiq E з двома датчиками без додаткових опцій пропонують за 1,1 млн. грн.

Слід зауважити, що кошти субвенції, були виділені для опорних лікарень, які ведуть боротьбу з COVID. Для таких лікарень важливо мати апарат з великим набором можливостей, в першу чергу, це стосується кардіології. Абсолютно доведений факт що COVID дає ускладнення на серце та кровообіг людини. Такі дослідження робляться за допомогою фазованого датчика. Для прикладу, як стверджують фахівці, більшість областей для своїх опорних лікарень закупили саме УЗД апарати з таким датчиком.

Доречно задати питання, яке задають завжди чиновникам, які займаються закупівлею медичного обладнання: «Чи не було тут змови між керівником департаменту охорони здоров’я Ігорем Дмитренком, адже саме він підписав згадані вище договори, з фірмою переможцем торгів, можливо, з метою отримати від останнього винагороду (неправомірну вигоду) закупивши саме таке обладнання?».

Далі відповідь за правоохоронними органами!.. Адже це вже не перші випадки зловживання посадовими особами департаменту охорони здоров’я при закупівлі медичних виробів… (https://antikor.com.ua/articles/310481-departament_ohoroni_zdorovja_natenderiv_na_nedoviru_deputativ_oblasnoji_radi).

Нагадаємо нашим читачам, що недавно, більше місяця тому, ми зверталися до директора департаменту охорони здоров’я з відповідним журналістським запитом, яким чином пан Ігор Дмитренко без жодного дня досвіду державної служби опинився на такій високій посаді, яким чином пройшов по конкурсі, хто ще приймав участь в даному конкурсі.

Хочемо звернути увагу, що відсторонення від виконання обов’язків директора департаменту не звільняє пана Ігоря Дмитренка від надання відповіді на журналістський запит.

 

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

 

 

 

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.