Трансформери: як у Надвірнянській громаді бронюють автівки для Сил оборони (фото)

Війна, Новини, Суспільство

«Шансів вижити не було. Але всі п’ятеро лишились живі. От що означає наша бронь», – переоснащені надвірнянськими «трансформерами» авто врятували вже не одне життя українських захисників. Як у Надвірнянській громаді працює підприємство, яке бронює автівки для Сил оборони?

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Надвірнянська громада у час війни не тільки долає виклики, а й шукає можливості для розвитку і допомоги захисникам України.

У рамках престуру у Надвірнянську громаду, організованого Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України, Версіям вдалося побувати в робочому цеху ТОВ «Трансформери», яке є єдиним виробником спеціалізованих автомобілів для установ, аварійних служб та підприємств критичної інфраструктури, а також автомобілів та спеціальної техніки на території Івано-Франківської області.

«Наразі підприємство займається переоснащення автомобілів різної категорії та різної спеціалізації. Це можуть бути як тентовані автомобілі-рефрижератори, аварійно-рятувальні, аварійно-ремонтні, інкасаторські і броньовані», – розповіла про специфіку компанії заступниця директора підприємства Анна Тухта.

На Прикарпаття підприємство переїхало з-під столиці і місцеві спеціалісти досить швидко перейняли досвід київських колег. На сьогодні колектив налічує понад 40 висококваліфікованих працівників, переважна більшість яких місцеві жителі, що дозволило підприємству в 2023-2024 роках набути статус автомобілевиробника з отриманням відповідних свідоцтв. За сприянням міського голови Зіновія Андрійовича з моменту реєстрації та початку господарської діяльності підприємство влилося в життя Надвірнянської громади.

«Так склалося, що на початку повномасштабного вторгнення працівники київської фірми, яка займалася сервісним обслуговуванням спеціальної техніки, змушені були переміститися в більш безпечні регіони України. Тому почали провадити свою діяльність, пов’язану з наданням технічного обслуговування для спеціалізованих автомобілів, саме на Івано-Франківщині. З часом, коли вони передали свій досвід місцевим спеціалістам, і безпосередньо після звільнення Київщини, було прийнято рішення повернутись на своє підприємство на Київщині. А тут дочірнє підприємство вже реорганізувалось в самостійне. Офіційно ми зареєстровані з жовтня 2022 року, як самостійна компанія», – розповіла історію надвірнянських «Трансформерів» Анна Тухта.

Всі автівки, які проходять через виробничий цех «Трансформерів», мають відповідні сертифікати.

«Наразі всі авто, які в нас випускають, сертифіковані – чи то сам автомобіль, чи то автомобіль плюс капсула, якщо ми говоримо про інкасаторське чи броньоване авто певного класу захисту», – додає заступниця керівника компанії.

Зараз основні замовники – представники ЗСУ та Сил оборони.

«Майже всі броньовані автівки – для військових. Також наші замовники – автосалони», – кажуть в «Трансформерах».

Комплектуючі використовують як українського, так і закордонного виробництва.

«Але здебільшого все ж таки ми співпрацюємо з закордонними виробниками, особливо що стосується броні. Бо, на жаль, в нас зараз поки немає українських виробників, які б надали такий клас захисту броні. Тому основний наш постачальник – Швеція», – додає Анна Тухта.

Як і всюди, зараз на вузькопрофільних підприємствах є гостра проблема нестачі кваліфікованих кадрів. На Надвірнянщині до вирішення питання підійшли ґрунтовно: тут не переманюють кадри з інших регіонів, а готують своїх спеціалістів. Дбаючи про майбутнє країни та забезпечення молодих спеціалістів робочими місцями, між ТОВ «Трансформери» і Надвірнянським фаховим коледжем Національного транспортного університету укладено договір про партнерство та ділове співробітництво.

«Спочатку були проблеми з кваліфікованими працівниками, бо все ж таки Франківщина – це не Донбас, де була давно розвинута промисловість. Тепер у нас є договір про співробітництво з фаховим коледжем. Відповідно випускники мають змогу проходити в нас практику, і в результаті ми отримуємо вже кваліфікованих працівників, які безпосередньо знають, що саме вони мають робити на виробництві, які є для того вимоги», – відмітила Анна Тухта.

Середня зарплата на підприємстві – 25 тисяч гривень. Також компанія веде перемовини з Івано-Франківською ОДА щодо надання броні працівникам.

«Наше підприємство відповідає критеріям, ми подали документи більше місяця тому, наразі очікуємо відповідь», – коментує заступниця директора.

З 1,5 року своє самостійної діяльності надвірнянські «Трансформери» випустили більше 100 автівок.

«Маючи певний потенціал, конструкторський і технологічний, ми можемо фактично реалізувати будь-яку потребу замовника», – додають на підприємстві.

Броньоване скло, як і капсулу, обов’язково тестують, не зважаючи та те, що виробник додатково надає сертифікати захисту.

«Броня прострілюється зброєю з певним калібром. Відповідно там є третій, п’ятий чи шостий клас захисту», – уточнюють на підприємстві.

Зі встановленням капсули збільшується і вага авто, тому машини потребують певного переоснащення.

«Є необхідність посилювати гальмівну систему, підвіску, ходову, змінюємо колеса, ставимо розклади, які дають додатковий хід – навіть якщо прострілені колеса, таке авто може ще спокійно переміщатися до 50 кілометрів», – відмічають спеціалісти.

Щоб встановити на автівку броньоване скло, потрібно не менше 6 людей.

«Наше скло витримує автомат Калашникова калібру 5,45 і 6,72. Навіть, якщо два рази попасти в одне місце – воно витримує. Скло складається з кількох шарів каленого скла, має спеціальні прошарки плівки, а останній шар – полікарбонат, який захищає людей від осколків. Саме лобове скло важить близько 150 кілограмів і має товщину приблизно в 10 разів більшу за звичайне – приблизно 5-6 сантиметрів», – розповідає бригадир Михайло Іванюк.

На підприємстві розробили спеціальну технологію переоснащення пікапів.

«Маємо власну розробку. Як відомо, пікапи йдуть з відкритим кузовом і перевозити певне спорядження чи інші речі – не завжди безпечно. Томи ми встановлюємо легкі алюмінієві боки, а зверху встановлюємо багажник. Це специфічна технологія зварювання, яка в нас є», – розповідають на підприємстві.

Та найбільше і найцінніше досягнення «Трансформерів» – врятовані життя українських воїнів.

«Я б хотів, щоб ви звернули увагу на одне авто. Це є Toyota Hilux, розбитий на війні. Ми цю машину бронювали, всередині є капсула. Там шансів вижити не було. Але наш невеликий вклад допоміг зберегти п’ять життів. В момент зіткнення в авто було 5 чоловік – в одного тільки нога пошкоджена, інші – вижили, бо капсула, яку ми зварили, витримала», – демонструє розтрощене авто директор з виробництва Дмитро Катрич.

Свого часу переоснащена «трансформерами» Toyota Hilux повернулась на вже рідне подвір’я. Але чи зможуть її реанімувати і повернути до життя –  наразі до кінця не ясно.

«Все є я думаю, що її вже нереально відремонтувати. Але ми можемо забрати деякі запчастини, щоб переоснащувати інші авто. Бо це яскравий приклад того, як наша бронь рятує життя воїнів», – додав Дмитро Катрич.

Як показує досвід Надвірнянської громади, релокований бізнес здатен значно підсилити місцеве виробництво. Не всі підприємства повертаються до місць реєстрації – деякі перереєстровують у нових регіонах або розширюються, залишаючи на Івано-Франківщині нові успішні компанії. Як до прикладу ТОВ «Трансформери».

«Щоб збалансувати бюджет, Надвірнянська громада показала відкритість до нових бізнес-проєктів та готовність приймати бізнес, який релокується, тобто переїжджає у безпечніші регіони, аби продовжувати роботу. Це дозволяє підвищити потенціал громади, його економічну привабливість, а відтак збільшувати сплату податків до бюджетів усіх рівнів», – відмітив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.