Завдяки волонтерам гуцульська хата у Ворохті стане реабілітаційним центром для військових (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Волонтери благодійного фонду “Зорі надії” взялися за створення унікального реабілітаційного центру для військових у триповерховій гуцульській хаті в селищі Ворохта на Івано-Франківщині. Завдяки кільком толокам протягом весни вони планують облаштувати комфортне місце для відпочинку та адаптації бійців до цивільного життя.

Про це Суспільному розповіла керівниця ініціативи Аліна Косовська, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

У мальовничому селищі Ворохта на Івано-Франківщині розпочалося створення незвичайного реабілітаційного центру для військових. Волонтери проєкту “Волонтерські мандрівки” від благодійного фонду “Зорі надії” організували тут триденну толоку з облаштування триповерхової гуцульської хати.

Толока стартувала 12 квітня. Волонтери запрошували охочих долучитися через соцмережі, а кошти на роботи отримали від меценатів. За словами Аліни Косовської, спершу потрібно просто облаштувати приміщення для комфортного проживання та групових заходів.

“А вже друга черга, більш глобальна — провести комунікацію, завести воду, зробити централізоване опалення. Це — підготовка до зими. Влітку можна без цього працювати”, — зазначає вона.

У центрі працюватимуть два психологи, які проводитимуть для бійців майстер-класи та організовуватимуть відпочинок на природі. Заїзди планують здійснювати групами приблизно по 12 військовослужбовців, а реабілітація для них буде безкоштовною.

“Плануємо зберегти сучасний стиль української архітектури, просто навести тут порядок, щоб хлопці, які приїдуть зі Сходу чи з інших регіонів, могли в нормальних умовах відпочивати й адаптуватися до цивільного життя”, — пояснює заступник директора фонду В’ячеслав Трестер.

Триповерхову хату для центру безоплатно надав у користування львів’янин Роман Бєлкін.

“Цей будиночок бабця з дідом будували довго. Важко колись було це робити, тому що, коли вони повернулися із Сибіру, ця будова була досить складною. Але якщо це принесе користь у теперішній війні і якщо хтось отримає з цього хоча б якийсь позитив, то вирішили, що можемо зробити таку кооперацію”, — ділиться він.

Окрім основного приміщення, для потреб центру використають господарські будівлі. В одній облаштують лазню, в іншій — майстерню, де військові зможуть освоювати свічникарство, працювати з деревом та природними матеріалами. А там, де раніше тримали худобу, планують зробити музей зі старовинними речами, знайденими під час ремонту.

Реабілітаційна програма передбачатиме спілкування з природою, мандрівки лісом та в гори, а за потреби — роботу з психологами.

“Якщо хлопці зможуть і матимуть бажання, під час заїзду зможемо зробити одну тривалу мандрівку на якусь вершину гір, — розповідає Аліна Косовська. — Ми мандруватимемо лісом, він у нас — одразу за хатою. Походили лісом, поспілкувалися з природою, якщо потрібно — з психологом. Знайшли в собі емоції, щось в собі пропрацювали”.

Протягом весни волонтери планують провести ще кілька толок з облаштування центру, щоб улітку він уже зміг прийняти перших військових на реабілітацію.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.