“Обмежено придатні” стануть придатними? Міноборони готує нові статуси для військовозобов’язаних

Війна, Новини, Політика

Президент України підписав закон № 3621-IX “Про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист”, який передбачає скасування “обмежено придатного” статусу військовозобов’язаних. Замість нього можуть з’явитися нові категорії.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на департамент охорони здоровʼя Міністерства оборони України повідомив у відповідь на запит журналістів “ВВС Україна”.

У відомстві зазначають, що скасування цього статусу не означає, що всі військові та військовозобов’язані автоматично стануть “придатними” чи “непридатними”.

Закон набуде чинності через місяць після публікації – 4 травня 2024 року. Після того протягом дев’яти місяців (до 4 лютого 2025-го) обмежено придатні мають повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). За її результатами медики вирішать, до якої групи належатиме чоловік призовного віку.

За словами заступника міністра оборони Івана Гаврилюка, проходження повторних медоглядів розпочнеться вже в середині травня.

Проте є проблема: Міноборони ще не розробило наказ №402, який визначає критерії для набуття нового статусу та порядок його присвоєння. Як зазначив Гаврилюк, зараз документ на стадії погодження змін.

“Новий наказ Міноборони розробляє разом з головними медиками ЗСУ, експертами МОЗ, громадськими організаціями. У прикінцевих положеннях закону вказано, що на це відомство має три місяці. Що буде в оновленому наказі про ВЛК – поки невідомо”, – пише “BBC Україна”.

Відтак після проходження повторної ВЛК військових, яких визнали непридатними, звільнять від несення служби, а придатні продовжать служити.

Натомість непридатних військовозобов’язаних виключають із військового обліку, а придатні – повинні будуть пройти службу.

Крім вищезгаданих статусів, департамент охорони здоров’я Міноборони повідомив про те, що можуть запровадити й такі:

  • непридатні до війська (з переглядом висновку через 6-12 місяців);
  • тимчасово непридатні, які потребують реабілітації, лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія існувала й раніше);
  • придатні до служби;
  • придатні до служби у частинах забезпечення, ТЦП та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Остання категорія буде альтернативою статусу “обмежено придатних”, зауважили у “BBC Україна”.

Окрім загального висновку про стан здоров’я, медики військово-лікарської комісії мають надати заключення. Воно міститиме описи завдань, як зможе виконувати чоловік, а які для нього є протипоказаними. Також там буде вказано, в яких військах військовозобов’язаний може служити. Однак поки, за словами адвокатів, цей механізм не є врегульованим.

Правозахисники кажуть, що для великої частини військовозобов’язаних, які мають серйозні захворювання, такі нововведення “можуть стати полегшенням”.

“Обмежено придатних в Україні тисячі: люди з пораненнями, ті, хто відновлюється після операцій, не пов’язаних з виконанням бойових завдань, і люди з серйозними проблемами – наприклад, порушення згортання крові, рак у ремісії, ВІЛ, вроджений сифіліс, діабет, епілепсія з поодинокими нападами, деякі хвороби серця, ендокринної, травної системи, проблеми з зором і слухом”, – пише “BBC Україна”.

Тепер перелік захворювань та таблицю вимог до здоров’я для несення служби у військах різного роду мають оновити. Після того, як це зроблять, когось із обмежено придатних звільнять, але таких людей буде небагато, адже у війську бракує людей.

Незважаючи на ухвалення нового закону, залишається низка невирішених питань:

  • чи зможуть колишні обмежено придатні знайти посади, які відповідають їхньому стану здоров’я;
  • де будуть нести службу ті, хто зараз обіймає посади в тилових підрозділах, ТЦК та інших структурах;
  • чи призведе це до переміщення колишніх обмежено придатних осіб в кабінети, а придатних тиловиків – ближче до лінії фронту.
Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.