В Івано-Франківській лікарні видалили пухлину розміром з тенісний м’яч

Здоров'я, Новини
Видалили пухлину розміром як тенісний м’ячик: стоматологи-хірурги ЦМКЛ провели надскладну операцію.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на сторінку медзакладу у Facebook.

Відомо, що з такими симптомами, як значна деформація обличчя внаслідок пухлини великих розмірів та рухомість зубів звернулась пацієнтка до лікарів.
Жінка належить до ВПО. Розповідає, що у 2022 році стикнулась з великим стресом через війну і бойових дій.
“Я із Запорізької області, моє місто окуповане з березня 2022 року. Тяжко про це розповідати, але тоді через такий значний стресовий фактор, в якому постійно перебувала, я не помічала росту пухлини.
Візуальну асиметрію обличчя помітила аж в 2023 році”, – каже жінка.
Зазначено, що больових відчуттів чи кровоточивості зубів у пацієнтки не було.
“Утвір був дуже великих розмірів, але така пухлина збільшується поступово. Останні місяці наявною була рухомість зубів та значна деформація обличчя”, – пояснює лікуючий лікар, завідувач відділення хірургії голови і шиї Олександр Катеринюк.
Наголошено, що операція в ЦМКЛ пройшла успішно.
“Пухлину вилущили, видалили в межах здорових тканин, а тому надалі рецедивів не мало б виникнути. Зараз ми лише чекаємо на результат гістеологічного дослідження і підтвердження, що пухлина доброякісна.
Надалі потрібне протезування та контроль. Спостереження за такими пацієнтами ведеться протягом п’яти років, щорічно здійснюється КТ верхньої щелепи”, – уточнює Олександр Катеринюк.
Післяопераційний період у пацієнтки пройшов без ускладнень.
“Я думала, що буде гірше і погано себе почуватиму, а тут я фактично одразу після операції була в нормі”, – розповідає пацієнтка.
Лікар зауважує, що все тому, що у відділенні голови й шиї ЦМКЛ освоїли тактику лікування пухлин.
“Маємо вироблену протизапальну і протинабрякову тактику поведінки з хворим, яка відпрацьована роками і ефективність якої доведена. Оперативних втручань є дуже багато і за останні два місяці я особисто провів 178 операцій, з них 78 – доброякісні пухлини.
Пухлини в нашому регіоні поширені. Це якраз найбільше пов’язано з війною і стресами. Може бути задіяний також спадковий фактор або травма”, – говорить Олександр Катеринюк.
Олександр Катеринюк додає, що пухлини таких великих розмірів, як у цієї пацієнтки, трапляються рідко.
“Але в моїй практиці вони були. Важливо пам’ятати формулу, що  лікар плюс пацієнт дорівнює здоров’я. Не все у руках лікаря.
На 50% успіх залежить від пацієнта, який виконує рекомендації».
Лікар наголошує, що на черзі у пацієнтки реабілітація, а далі – протезування за допомогою титанової пластини та імплантування.
“Через рік-півтора у пацієнтки буде красива повноцінна посмішка”, – резюмує Олександр Катеринюк.
Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.