Є унікальні речі: що відомо про експонати Долинського краєзнавчого музею “Бойківщина”

Новини, Суспільство

Спроби створити музей у Долині починалися ще з кінця 60-х років. Втім, тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла рішення про створення музею в місті.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на директорку краєзнавчого музею “Бойківщина” Тетяну й Омеляна Антоновичів Ксенею Циганюк.

“У наших експозиціях дуже багато речей. Вони поділені на зали, в нас є: соляна та історична, меморіальна, присвячена родині Антоновичів, два зали етнографії й побуту, де показано, як жили бойки.

Насправді не можна відзначити щось одне. Маємо унікальні речі, які не повторюються в інших музеях, на які ми звертаємо особливу увагу. В цьому ключі я б відзначила наш бойківський віз переплетений лозою. Я не бачила такої речі в тих музеях, що довелося відвідати.

Загалом – це унікальні вишивки, вони тільки в одному екземплярі. Ви, не знайдете жодної схожої. Проте, мабуть, вишивкою може похизуватися не один музей”, – каже Ксеня Циганюк.

Варто зазначити, що на початку створення музею відбувалося багато експедицій по селах спочатку під керівництвом Олексія Фрищина, пізніше – Тетяни Сенів.

З перших експедицій селами Раків, Новоселиця, Старий Мізунь, Розточки, Кальня, Оболоня, Лужки, Липа, Надіїв, Слобода Болехівська, Велика Тур’я, Тростянець, Синечів, Вишків і Долини, привозили речі побуту, вишивки, картини, ікони та інші предмети.

“Цікаво, що в грудні 2003 році вже в новостворений музей передали 1537 речей основного фонду та 162 речі допоміжного фонду.

Станом на минулий  рік музей зміг збільшити надбання в кілька разів і вже тепер має колекцію в понад 10 000 предметів основного фонду і 6 000 – допоміжного фонду.

На початку створення музею були чинними відділи: історичний; природничий; етнографічний; меморіальний, присвячений родині Антоновичів.

У грудні 2008 році відбулося відкриття залу «Сакральні пам’ятки», який присвячений 140 роковинам заснування товариства «Просвіта», у квітні 2009 році відкрили зал «Бойківська хата», «Долина нафтова» у серпні 2010 році та «Міста-побратими» започатковано у серпні 2009 році – ці експозиції вдало доповнили створену у 2003 році, додали їй колориту, а колективу музею – впевненості.

Серед матеріалів експозиції зразки археологічних знахідок, знаряддя праці та побуту минулих часів, бойківський одяг і вишивка, документи, що висвітлюють різні події з історії краю, стародруки, видані в Україні, твори образотворчого українського й народного, а також сакрального мистецтва.

У приміщенні музею декілька фондосховищ, кімнати для праці наукових співробітників”.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.