Виплати франківським військовим: у ЦНАПі розповіли, як отримати допомогу

Новини, Суспільство

Військовослужбовців Івано-Франківської громади продовжують підтримувати. Йдеться про матеріальну допомогу за 12-ма пунктами, які можуть отримати захисники та захисниці, що зареєстровані на території громади.

Про це  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Версії.

На засідання минулої сесії міської ради депутати прийняли ряд змін, щоби полегшити процес оформлення допомоги. Станом на сьогодні за фінансовою підтримкою громади до ЦНАПу звернулися понад тисячу військових, повідомляється на сайті міського голови.

«Одна із найпопулярніших послуг – це призначення одноразової матеріальної допомоги на амуніцію та спорядження. Станом на сьогоднішній день на спорядження вже прийнято більше 1100 заявок, їх подали за півтора місяця. Також подано заявок на виплату у зв’язку із пораненням, таких поступило 110 від початку року. І також 250 заявок на реабілітацію та відновлення. Це нова послуга програми, яка діє у 2024 році», – розповідає директор Департаменту адміністративних послуг Богдан Питель.

Оформити заявку на отримання виплат від громади можуть не лише військові особисто. Подати необхідні документи можуть і найближчі родичі захисників. Ольга Куцакова – бабуся військовослужбовця, до Центру надання адмінпослуг прийшла вже вдруге. Минулого року пенсіонерка також подавала на отримання допомоги для онука, коли той стояв на захисті східних кордонів України. Жінка каже, все легко та доступно.

«У минулому році я також подавала документи, бо він знаходився безпосередньо на фронті. І довідку він мені прислав, що він учасник бойових дій, потім прислав, що є посвідчення на руках УБД. Воно переслано було, я скопіювала, подавала документи. Тут мене гарно обслужили, все гарно пояснили. І ці кошти 20 тисяч гривень він отримав на свою картку», – розповідає бабуся військовослужбовця ЗСУ Ольга Куцакова.

У ЦНАПі кажуть, приймають документи як від найближчих повнолітніх родичів, так і онлайн, якщо військовослужбовець не може особисто прийти і подати.

«Дуже часто приходять родичі. Приходять оформляти допомогу батьки, дружини. Ми їм допомагаємо, якщо в них є документи скановані, ми відправляємо на електронну адресу, допомагаємо роздруковувати та заповняти заяви. Якщо подають родичі на допомогу, реабілітацію, будь- яку виплату для військовослужбовця, то кошти йдуть на рахунок тільки військовослужбовця», – розповідає адміністраторка ЦНАПу Оксана Загірняк.

Усього 12 пунктів, за якими бійці та їх родини мають право на отримання грошової допомоги від громади. Більшість з виплат такі ж як і минулого року, однак суми значно збільшились.

«Зважаючи на те, що немає вже так званого військового ПДФО, місто Івано-Франківськ таки збільшує виплати за програмами підтримки військових нашої громади. 50 тисяч гривень для тих, хто бере участь у бойових діях і 20 тисяч тим, хто мобілізований, але є чи десь біля Білоруського кордону, або перебуває на службі тут, в тилу. Також діє програма, яка стосується поранених хлопців – це 30 тисяч гривень на лікування. Окремо є програма, яка стосується фізичної чи психологічної реабілітації – ми надаємо по 10 тисяч гривень. Компенсація на житлово-комунальні послуги для тих, хто має УБД – місто доплачує 25%, і 5 тисяч гривень для тих, хто не має УБД, але мають довідку про безпосередню участь у бойових діях», – резюмує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Нагадаємо, місто також створило окремий телеграм-канал «Франківськ–Захисникам», де зібрана інформація про те, які є виплати діють для військових та їхніх сімей та як їх отримати.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.