Історія з добровольцем-крішнаїтом: суд скасував тримання під вартою, триває стадія дослідження доказів

Кримінал, Новини, Суспільство

Суд скасував тримання під вартою добровольця-крішнаїта, який не заступив на чергування через те, що не мав сил, бо голодував. Досудове розслідування щодо невиконання ним наказів командування триває.

Про це в коментарі hromadske повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.Омбудсмен зазначив, що після його реагування суд скасував військовому тримання під вартою. Наразі триває судовий процес, стадія — дослідження доказів. Крішнаїта обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу: 403 (невиконання наказу) та 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби).

«[Він] був звільнений з-під варти, що дало можливість з урахуванням релігійних переконань приймати їжу відповідно до віросповідання та релігійних обрядів крішнаїтів», — зазначив Лубінець.

Після звільнення з-під варти крішнаїт подав документи на переведення — тепер він офіційно перебуває на військовому обʼєкті в іншому батальйоні. Але поки триває судовий процес, бійцю дозволили перебувати за місцем проживання.

Також нині триває процес ухвалення рішення про переведення крішнаїта на альтернативну службу. Паралельно в судовому порядку він намагається повернути кошти, витрачені на харчування з підстав «незабезпечення їжею під час служби», враховуючи його релігію та особливості харчування.

Що відомо про бійця?

Він є вірянином Міжнародного товариства свідомості Крішни та дотримується принципу «ахімси». Після початку повномасштабної війни він добровільно вступив до лав територіальної оборони.

Як розповідав Лубінець, після зарахування на службу крішнаїт мав непорозуміння на ґрунті релігійних переконань, адже служба не дозволяла звичний режим дозволеного релігією харчування та виконання релігійних обрядів.

За словами омбудсмена, вірянин нічого не їв і не пив по кілька днів, оскільки не мав змоги вживати їжу, дозволену відповідно до його віросповідання. Після чергового голодування він повідомив, що не може заступити на чергування, адже голодний та не має сил. Це стало підставою для порушення щодо нього кримінальної справи й відправлення в СІЗО.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.