Військовим з Івано-Франківська, які потребують психологічної реабілітації, виплачуватимуть по 10 тисяч гривень

Новини, Політика

З міського бюджету Івано-Франківської громади військовослужбовцям виплачують кошти на покращення здоров’я, зокрема по 10 тисяч гривень. Йдеться як по фізичну, так і психологічну реабілітацію.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на етер програми “Новий погляд”, Руслана Марцінківа, міського голову.

“Якщо для фізичної реабілітації потрібна довідка чи то від сімейного або військового лікарів, чи зі стаціонару, де раніше лікувався, то для психологічної реабілітації не потрібно. Достатньо просто подивитися документи.

І “Дім воїна” прийматиме ці документи. У нас є психолог, відповідно людина приходить, показує документ, що у неї є статус учасника бойових дій, далі невелика бесіда і тоді військовослужбовець отримує довідку на кошти для психологічної реабілітації”, – розповідає Марцінків.

За його словами, на сьогодні функціонують чимало благодійних та громадських організацій, які займаються психологічною реабілітацією.

“Але ми вважаємо, що людина повинна мати право вибору. Тому ми просто даємо 10 тисяч гривень на цю реабілітацію”, – додав міський голова.

Щоб отримати скерування на реабілітацію, потрібно написати заяву та подати низку документів, розповідає заступниця директора комунального закладу “Дім воїна” з питань психологічно-соціальної роботи Наталія Мельникова.

“Потрібно написати заяву, що людина до нас звернулася і просить видати скерування на психологічну реабілітацію.

Ця заява має підтверджуватися копіями таких документів: паспорта, ідентифікаційного коду, витягу з реєстру про прописку й обов’язково — довідка про безпосередню участь в бойових діях за 2022-2024 роки”, – говорить Наталія Мельникова.

За словами психологині “Дому воїна” Тетяни Сухоборової, після того, як військовослужбовець подав документи, йому призначають консультацію. Вона проходить у форматі глибинного інтерв’ю.

“Ми розмовляємо з ветеранами або чинними військовослужбовцями, щоб виявити ступінь необхідності у їхній психологічній реабілітації.

Торкаємося частково травмівного досвіду, але стараємося завжди завершити бесіду на ресурсних подіях: чим він займався до війни, що йому подобалося, що планує після, про його підтримку”, — пояснює Тетяна Сухоборова.

Після інтерв’ю з психологом військовослужбовці отримують висновок, з яким повинні звернутися до ЦНАПу, щоб отримати гроші на реабілітацію.

“Можуть звертатися до нас захисники, які не мають довідок з медзакладів про те, що вони лежали в лікарні, потребують якихось фізичних чи психологічних реабілітацій або не мають довідок від лікарів.

Тому військовослужбовець або ветеран, який відчуває, що потребує психологічної допомоги, звертається в комунальний заклад “Дім воїна”.

Наші фахівці, психологи спілкуються з ним індивідуально і дають психологічний висновок про те, що людина потребує реабілітації”, — каже директор комунального закладу “Дім воїна” Микола Крошний.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.