«Життя прожити – не поле перейти» – люди війни на портретах художниці із міста-героя Херсона (малюнки)

Війна, Новини, Політика

«Життя прожити – не поле перейти» – в сьогоденні ця народна мудрість набуває нового звучання. Непорушним залишається зв’язок між поколіннями, коли онуки навчаються життєвої мудрості у своїх стареньких бабусь чи дідусів.  

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на художницю Качаленко Тамара (Vita Black)

«Тільки старі та діти бачать те, що не помічають більшість людей… Старечі зморшки – це найгарніші письмена життя, за якими діти навчаються читати…» – як влучно сказав відомий французький письменник-романіст Марк Леві.

“Війна теж пише свою повість на обличчях людей, вкарбовуючись зморшками та передчасною сивиною. Оскільки старі та діти це найвразливіші верстви суспільства та війна лишає на них особливо жорстокий слід.

Рядки з пісні моєї улюбленої британської співачки Amy Winehouse «Back to black» («Повернення до чорного») підкреслюють драматичну чорно-білу палітру серії графічних робіт «Back to black», натхненних сьогоденням та виконаних звичайною кульковою ручкою.

Серія робіт виконана у естетиці американського мистецтва «гіперреалізм», а кулькова ручка, як техніка графіки знаходиться зараз на піку популярності в США.

Автор цих робіт – я, художниця з Херсона Качаленко Тамара (творче псевдо Vita Black), всю окупацію провела в Херсоні, де знаходжусь і зараз. Цілодобові обстріли, руйнування, смерть – це, на жаль, звична реальність цього сонячного та життєрадісного (до війни) міста. Роботи створювалися між в перервах між обстрілами (грудень-січень 2023-2024), а  деякі навіть у сховищі.

Завдяки естетиці гіперреалізму можна зображати найменші подробиці почуттів людини (наприклад, сльози, які котяться по обличчю або рукостискання).

Образотворчому мистецтву навчалась у Херсонському державному університеті (факультет культури та мистецтв, кафедра «образотворче мистецтво»). Саме кафедра образотворчого мистецтва надала мені путівку у чарівний світ графіки, а робота кульковою ручкою – це вже подальша самостійна праця на основі творчості американських митців гіперреалізму.

Дуже вдячна декану факультету культури та мистецтв М.Г. Левченко за постійну творчу підтримку та ректору Херсонського державного університету О.В. Співаковському за допомогу матеріалами (без чого було б неможливо створити цю та інші серії робіт – «Гуцули та козаки – два полюси України», «Діячі української культури», «Україна у вогні», «Славна Україна» та інші).

З повагою,
Качаленко Тамара (Vita Black)

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.