“Не мовчи, полон вбиває!”: в Івано-Франківську відбулася мирна акція на підтримку військовополонених (фото)

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську відбулася мирна акція “Не мовчи! Полон вбиває!” на підтримку полонених оборонців “Азовсталі”.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Понад пів сотні людей зібралися у парку імені Тараса Шевченка з плакатами українською, польською, болгарською та німецькою мовами: “Поверніть захисників “Азовсталі”, “Будь голосом полонених, не мовчи”, “Пам’ятайте, говоріть, поверніть”, “Полон не дорівнює збереження життя”, щоб нагадати світовій спільноті про українських невільників.

“Полон — це не збереження життя. Ми знаємо, що в Оленівці загинули понад 50 “азовців” і досі не проведене розслідування. ООН розформувала свою місію, і досі немає дня вшанування пам’яті цих полеглих “азовців”, які були підступно вбиті.

3 січня відбувся масштабний обмін, але там не було жодного бійця “Азову” і жодного бійця з військової частини 3057. Тому ми хочемо сказати, що потрібно виходити всім і боротися, бо “азовці” — це ті люди, які боролися до останньої краплі крові”, — каже співорганізаторка мирної акції Лілія Гуртовська.

Учасниця акції Олена Галюк розповідає: її брат Павло, військовополонений морський прикордонник, залишив її номер телефону представникам Червоного Хреста, тож Олена отримала від них підтвердження, що брат — у неволі.

“Мій брат перебуває в полоні з 19 травня 2022 року. І з того часу я не знаю, де він, в яких умовах, який його фізичний, моральний, психологічний стан.

Ніякою інформацією, на жаль, я не володію. В останньому обміні були двоє з їхнього загону, 23 загону морської охорони, але, на жаль, ще майже 100 бійців їхнього загону залишаються в полоні країни-агресора. Сподіваємося, віримо, бо вже понад 600 днів неволі. Важко уявити, в якому стані перебувають ці люди”, — говорить Олена Галюк.

Співорганізаторка акції, сестра військовополоненого захисника “Азовсталі” Марія Стасишин розповідає: востаннє брат виходив на зв’язок 15 квітня 2022 року.

“Остання звісточка про брата була в червні 2023 року. Ми дізналися від звільненого з полону, де він перебуває і в якому стані. Більше не маємо ніякої інформації”, — каже Марія Стасишин.

Мета акції — привернути увагу світової спільноти до військовополонених захисників “Азовсталі”, говорить співорганізаторка акції, наречена полоненого бійця “Азову” Євгенія Сириця.

“Закликаємо світову спільноту звернути увагу на кричущу ситуацію, на те, що оборонці Маріуполя — і “Сармати”, і “Азов” і військова частина 3057 — перебувають вже другий рік у полоні.

Нам невідомо про їхній стан здоров’я, забезпечення, тобто, чи дають їм медичні засоби або як їх годують, взагалі як людей утримують”, — говорить Євгенія Сириця.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.