Як виглядала Гуцульщина очима відомого фотографа Миколи Сеньковського (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

Кілька років тому світ побачила книга “Гуцульщина очима Сеньковського”. Знайомимо вас з цим виданням.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Інформатор.

Микола Сеньковський – фотограф-документаліст родом з Полтавщини. Народився у 1893 році. Вперше побував у Карпатах під час Першої світової війни. У 1920-х роках переїжджає у Жаб’є (тепер – Верховина). Його фотомайстерні були в Косові та Коломиї. На Гуцульщині він знимкував природу, села і містечка, людей. У 1921 році його робота “Стара гуцулка” отримує гран-прі на Міжнародній європейській фотовиставці в Парижі. Дата смерті фотомитця невідома.

У книзі 150 світлин – фоторепродукцій Сеньковського. На обкладинці – та сама відома гуцулка Чукутиха. Її звали Марія Кречунєк, і прожила вона майже 100 років (померла у 1936 р.).  Пані Марія була співачкою, виконавицею традиційних пісень. Кажуть, що вона впродовж триденного весілля могла співати обрядові пісні і при цьому не повторюватися. Серед верховинців і досі побутує вислів: “А шо ти так си розспівала єк Чукутиха?”, “А шо ти так си вибралася єк Чукутиха?”.

На цій світлині Чукутисі 90 років.

Книга побачила світ у 2016 році. Розділ із листівками поділено на сім частин – “Гуцульські типи”, “Гуцульське весілля”, “Гуцульські діти”, “Оседки”, “Побут, робота”, “Краєвиди, села й містечка”, “Світлини”.

“Безперечно, Микола Сеньковський мав відчуття прекрасного. Проте його листівки не лише розкривали красу гір і горян, але й послужили рекламою Гуцульщини далеко за її межами. Якщо б у ті часи змагалися за краще розкриття теми Гуцульщини, то Микола Сеньковський і його світлини здобули б безперечну перемогу. І все це завдяки вродженому талантові митця. Це був унікальний фотограф й успішний підприємець, який творив і продукував поштові картки для широко- го загалу. Поштові картки Миколи Сеньковського – витвори мистецтва. Йому, як справжньому художникові, притаманний постійний творчий пошук, мистецький неспокій”, – пише Мирослав Близнюк у нарисі про Сеньковського.

Далі пропонуємо вам переглянути і унікальні світлини.

        

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.