1000 пікапів для ЗСУ: декілька запитань до нового тендеру (відео)

Війна, Новини, Політика

Останніми днями все активніше у мережі обговорюється тендер Міністерства Оборони в особі новоствореної “Агенції оборонних закупівель” на закупівлю коштом державного бюджету 1016 нових пікапів для ЗСУ.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Цензор НЕТ.

Ще з часів АТО, і особливо з початку повномасштабного вторгнення позашляховики на передову потрапляли через волонтерів, і після публікації доволі дивних умов першого державного тендеру у громадськості з’явилося чимало запитань.

@gudzinskiy_life #скандал #корупція_мо #моу #рустем_умеров #міністерство_оборони #зеленський🇺🇦 #україна #залужний🇺🇦 #зсу #війна #оборона ♬ Powerful songs like action movie music – Tansa

Так, згідно з тендерною документацією, очікувана вартість закупівлі пікапів становить 1 749 865 263,28 гривень. У перерахунку на один автомобіль виходить приблизно 43 000 доларів, що викликає підозру у тому, що ціна завищена в два рази. Очікувана вартість закупівлі автомобілів теж доволі дивна, сума начебто попередня, однак відразу прописана аж до копійок, і це явно не випадково. Вона ж обиралася не “пальцем в небо”, а збиралася комісія, люди, які несуть за це відповідальність, рахували, визначали її на основі якихось характеристик та факторів, і приймали рішення саме про таку вартість тендеру.

Чиновники стверджують, що очікувану вартість пікапів сформували на підставі комерційних пропозицій трьох неназваних офіційних дистриб’юторів. Згідно технічних вимог, мова йде про закупівлю для армії саме цивільних пікапів, і під них в принципі може потрапити будь-який позашляховик, який вже є на українському ринку, або які взагалі раніше офіційно не постачалися. Що це за автомобілі, і чи підходять вони для умов передової, наразі невідомо.

Навіть якщо припустити, що в цю ціну входить “вартість деякого додаткового обладнання (лебідка і причіпний пристрій)”, це явно не та ціна однієї автівки, яку заявила “Агенція оборонних закупівель”. До того ж, у тендерній документації немає інформації ні про специфікацію, ні про вартість цього додаткового обладнання, тому припускати, що саме воно здорожчує вартість пікапів, поки що не доводиться.

До прикладу, новий позашляховик Міцубісі L-200 вроздріб в Україні можна придбати за ціну від 36 до 38 тис. доларів. Крім того, коли мова йде про оптову закупівлю 1016 пікапів, то у перерахунку на один автомобіль вона мала б бути нижчою, ніж роздрібна ціна на ринку, і від кількості автомобілів ціна мала б навпаки знижуватися.

Так, в жовтні цього року фонд “Повернись живим” передав бригаді спеціального призначення Нацгвардії “Азов” 15 нових пікапів. Загальна вартість склала 14 мільйонів 386 тисяч 412,2 гривень. Як повідомляли у Фонді, вартість одного пікапа склала 831 тис грн, або близько 22 тис дол. за один автомобіль. Тобто це вдвічі дешевше від заявленої вартості одного пікапа тендеру Міноборони.

Потреба Збройних Сил у позашляховиках величезна, і додатково виникає питання доцільності закупівлі саме нових пікапів. Питання дискусійне, але наприклад, за 40 тисяч доларів можна купити не один новий, а скажімо 8 позашляховиків на потреби ЗСУ, їх також завозять, перевіряють і передають. І таким чином, за цю суму виходить не тисяча, а одразу 8 тисяч пікапів, можливість перевезення не 4 тисяч солдат, а вже 32 тисяч військових в умовах бездоріжжя фронту.

Запитань насправді багато. Строк постачання пікапів 2,5 місяців дуже короткий, ніякого забезпечення виконання договору немає. Також виникає багато запитань до строків виконання закупівлі пікапів для Збройних Сил. Тендер оприлюднено 14 грудня, учасники повинні подати пропозиції до 27 грудня, аукціон на закупівлю пікапів розпочнеться 28 грудня 2023 року.

Переможець торгів повинен документально підтвердити досвід виконання аналогічних закупівель у 2022-2023 роках, і поставити одразу всі позашляховики до 15 березня 2024 року без розбивки на партії, тобто, на виконання замовлення у переможця буде 2,5 місяці. У такі терміни, очевидно, не зможе вкластися жоден постачальник, щоб швидко законтрактувати таку кількість позашляховиків і вкластися в необхідні строки постачання. Виконати вимоги тендеру і одночасно завезти в Україну 1016 пікапів однією партією зможуть далеко не всі компанії. Як саме будуть завозитися пікапи однією партією до березня? Морем доволі ризиковано, суходолом – також під питанням через блокаду кордону сусідами. Тільки якщо пікапи уже не стоять десь біля кордону, або взагалі вже не знаходяться в Україні.

Це наводить на підозру, що умови “першого тендеру за стандартами НАТО” з самого початку прописувалися під конкретного постачальника, якому ще раніше могли бути відомі умови, необхідна кількість автомобілів, і який готувався до участі заздалегідь. Щоб підготувати і завести в Україну таку кількість пікапів, їх потрібно замовити, і це можна зробити не менше як за 3 місяці.

Якщо слідувати вимогам і строкам тендеру, на оформлення автомобілів як правило йде два-три тижні, і маємо ситуацію, що договір можна оформити десь в кінці січня. По факту, це буде довше, і враховуючи всі нюанси, переможець торгів зміг би поставити пікапи не раніше кінця квітня, однак явно не до середини березня. Виконати оприлюднені умови тендеру реально тільки в тому випадку, якщо вони, можливо, заздалегідь прописані під якогось конкретного постачальника, який уже підготувався.

Також насторожує той факт, що зв’язку із організаторами закупівлі пікапів фізично немає, а на усі запитання учасників вони не відповідають.

Про те, що держава повністю провалила постачання позашляховиків на фронт, не говорив тільки лінивий. Усе постачання фронту позашляховиками вже давно відбувається волонтерами, і кошти на пікапи для армії – це донати українського народу або ж самих солдатів. Наразі ми маємо ситуацію, коли до першого державного тендеру на закупівлю пікапів для ЗСУ одразу виникла ціла низка запитань, коли умови цього тендеру викликають дискусії, підозри та недовіру.

І влада в особі Міністерства Оборони та новопризначений міністр навпаки мають бути зацікавлені, щоб не зганьбитися на пікапах, як на яйцях “по 17 гривень”. Новостворена Агенція оборонних закупівель на початку своєї роботи розпочинає з фактичного скандалу, коли ціна майже в двічі завищена від ринку. Пильна увага громадськості повинна привернути увагу правоохоронців, щодо можливого не прозорого освоєння бюджетних коштів в кінці року. Источник: https://censor.net/ru/b3463315

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.