ISW вважає, що росіяни використовують хімічну зброю на лівому березі Херсонщини

Війна, Новини

Російські війська незначно просунулися на лівому березі річки Дніпра в Херсонській області та  використовують у цій місцевості хімічну зброю.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW)

Геолокаційні кадри, опубліковані 23 грудня, показують, що російські війська просунулися в західній частині Кринок на східному березі Дніпра.

За даними військових  аналітиків, 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно використовує хімічну зброю проти українських сил.

У ISW наголосили, що це є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

22 грудня у своєму Telegram-каналі 810-та окрема бригада морської піхоти опублікувала великий пост, у якому розповіла про “радикальну зміну тактики”, яку бригада застосовує проти українських військ у Кринках.

У дописі стверджувалося, що підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади здійснили ротацію в районі Кринок і застосовують нову тактику “скидання гранат К-51 з безпілотників” на українські позиції, щоб вибити українські сили з їхніх позицій.

810-та бригада морської піхоти додатково опублікувала кадри, на яких, очевидно, видно таке скидання К-51 на українську позицію, ймовірно, в Кринках.

За даними ISW, аерозольні гранати К-51 наповнюються подразнюючим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил), різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби з масовими заворушеннями (також відомий як агент контролю заворушень [RCA]).

Конвенція про заборону хімічної зброї забороняє використання RCA, як метод ведення війни, а Росія є державою-учасницею Конвенції з 1997 року.

ISW раніше зазначав, що російські сили використовували гранати K-51 проти українських військових в Донецькій області в листопаді 2022 року.

Ключові висновки ISW за 23 грудня:

  • The New York Times (NYT) з посиланням на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських і міжнародних чиновників повідомила, що президент Росії Володимир Путін використовує таємні канали і посередників, щоб продемонструвати свою зацікавленість у припиненні вогню, незважаючи на нещодавні публічні заяви Путіна про протилежне.
  • Час, коли Путін заявив про свою зацікавленість у припиненні вогню, більше відповідає зусиллям Росії, спрямованим на те, щоб затримати і перешкодити подальшій військовій допомозі Заходу Україні, ніж серйозній зацікавленості в закінченні війни, окрім як повною перемогою Росії.
  • Командувач Повітряно-десантних військ (ПДВ) Росії генерал-полковник Михайло Теплінський непрямо вказав на те, що сили ПДВ перебувають під значним тиском, змушуючи їх проводити швидкі наступальні операції під Бахмутом і відбивати українські атаки на східному (лівому) березі Херсонської області.
  • Теплінський також припустив, що російське військове командування швидко перекидає нових офіцерів і військовослужбовців ПДВ на фронт, не даючи їм можливості пройти повну передбойову підготовку.
  • 810-а бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно застосовує хімічну зброю проти українських сил, що є явним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Росія.
  • Нещодавній аналіз OSINT-аналітика МТ Андерсона підтверджує, що хоча російські війська вивели основну частину активів Чорноморського флоту (ЧФ) з окупованого Севастополя, ЧФ зберігає обмежену військово-морську присутність у Севастополі.
  • Російський інформаційний простір використав новину про рішення українського журналіста не повертатися в Україну після закордонного відрядження для посилення поточних російських інформаційних операцій щодо опору повній мобілізації в Україні, які цілеспрямовано ігнорують набагато суттєвіший російський опір частковій мобілізації резервістів у вересні 2022 року.
  • Російські мілблогери використали надання російського громадянства палестинським біженцям 23 грудня для просування ідеї “співвітчизників за кордоном” – часто використовуваного Кремлем виправдання війни в Україні.
  • Російські війська здійснили нещодавні підтверджені просування поблизу Куп’янська та Кремінної, на північний схід від Бахмута, на південний захід від Донецька та на східному (лівому) березі Херсонської області і продовжують позиційні бої вздовж усієї лінії зіткнення.
  • Керівник дочірнього підприємства російського державного оборонного конгломерату “Ростех” “Об’єднана авіабудівна корпорація” (ОАК) Юрій Слюсар під час телевізійного інтерв’ю 19 грудня заявив, що ОАК збільшить виробництво бойових літаків у 2024 і 2025 роках, у тому числі випускатиме нові типи повітряних суден.
  • Російська окупаційна влада розбудовує виборчу інфраструктуру в окупованій Україні, щоб створити умови для майбутніх президентських виборів.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.