У Калуші виявили хворобу Лайма: захворіла 8-річна дитина

Здоров'я, Новини, Суспільство

Під час збирання ягід та грибів у лісі за межами Калущини, 8-річну дитину покусали кліщі. Діагноз встановили майже через місяць (безеритематозна форма).

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  “Вікна”.

Лікар-епідеміолог Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Мирослава Гуменяк зазначає, що цьогоріч це вже четвертий випадок захворювання, який зареєстрований в нашому регіоні. Три попередні випадки захворювання були зафіксовані у мешканців сільської місцевості — 48-річного чоловіка, 61-річної жінки та 6-річної дівчинки. У 2022 році було задокументовано також чотири випадки цієї недуги. Хворіли троє дорослих та одна дитина віком 10 років.

Хвороба Лайма — це інфекційне захворювання, яке передається іксодовими кліщами, збудником якого є борелії. Більшість випадків захворювання на хворобу Лайма реєструють в період з травня по листопад. Найбільш вразливими до захворювання є люди, які багато часу перебувають на відкритій території, особливо в лісах, лісосмугах, парках.

За словами Мирослави Гуменяк, інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому), сприйнятливість людей до захворювання висока.

Основні симптоми:

  • червона пляма з чіткими контурами в місці укусу кліща, яка блідне, а потім знову появляється, але вже більших розмірів — “мігруюча еритема”. Така пляма зустрічається у 60% випадків;
  • загальна слабкість;
  • нездужання;
  • біль в м’язах та суглобах;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • порушення сну;
  • зміни з боку серця.

Якщо спостерігаєте такі симптоми, Мирослава Гуменяк радить негайно звернутися до лікаря.

Зараз не існує специфічної профілактики хвороби Лайма, тому лікарка радить дотримуватись таких рекомендацій:

  • слід уникати ділянок з кущами та деревами, де живуть кліщі. Під час туристичних походів і прогулянок краще триматися середини стежки, щоб не торкатися рослин;
  • засоби від комах допоможуть відлякувати кліщів. Ними можна обробити не лише відкриті ділянки шкіри, а й одяг і спорядження. Це мінімізує ймовірність укусу;
  • йдучи до лісу, краще заправляти сорочку в штани, а штани — в шкарпетки, щоб кліщ не мав змоги залізти під одяг;
  • важливо завжди по поверненню до приміщення перевіряти себе, дітей та домашніх тварин на наявність кліщів. Зараження малоймовірне, якщо кліщ був прикріплений до шкіри людини менше 24 годин. Якщо довше 72 годин — ризик зараження підвищується в рази;

Кліщі є  переносниками і резервуаром збудників небезпечних вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей і тварин —  кліщового енцефаліту, хвороби Лайма, туляремії та інших.

Мирослава Гуменюк радить лікарям пам’ятати, що хвороба Лайма в 1/3 випадків може протікати в безеритематозній формі з слабовираженою симптоматикою. Тому в період активності кліщів і впродовж листопада-грудня слід проводити опитування хворих на наявність в анамнезі захворювання укусів кліщами. Це дасть змогу виявити хворобу на ранній стадії і попередити ускладнення.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.