Рада оборони області заборонила у Франківську мирну акцію на підтримку військовополонених

Новини, Суспільство

В ці вихідні 16 та 17 вересня у Івано-Франківську мала проходити акція “Поверніть героїв додому”, присвячена військовополоненим та безвісти зниклим військовослужбовцям України.

Про це  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  Бліц-Інфо .

Як розповіла представниця ГО “Захист – об’єднання волонтерів” Ірина Тимчук, вони провели вже 64 подібних акції в різних містах України та закордоном. Втім Івано-Франківськ став єдиним містом, де їм відмовили у дозволі.

Втім, в останній момент, мирну акцію довелося скасовувати, адже організатори – ГО “Захист – об’єднання волонтерів”, не змогли отримати дозвіл від Ради оборони області.

“Ми звернулися за дозволом в ОДА. Спочатку нам повідомили, що засідання Ради оборони не відбулося, тому мою заявку не розглядали. Наступного тижня мені зателефонували і запитали, чи є погодження з поліцією. Я сказала, що акція до 50 осіб, тож супроводу поліції не потрібно, але якщо треба, то отримаю погодження. Мені дали номер до кого звернутися в поліції. Я зателефонувала, поліція погодила і сказали, що дадуть супровід. Наступного дня мені зателефонували з ОДА і сказали, що Рада оборони не погодила нашу акцію. Мовляв, не зрозуміло хто ми такі і як це буде відбуватися. Хоча в заяві я чітко описала весь процес. Окрім того, це вже не перша наша акція. Також минулого року ми вже приїздили до Франківська з благодійним ярмарком і тоді проблем не було”,- розповідає пані Ірина.

Волонтерка каже, що вони вже купили квитки до Франківська, про все домовились, адже в рамках акції діє благодійний ярмарок дитячого волонтерського руху “Захист. Діти”, і тут раптом їм відмовили у дозволі.

“Чесно скажу, це викликало у нас відчай та образу, що у Франківську не дозволили. В нас було дуже багато дзвінків від охочих взяти участь у ярмарку, зголосилися до участі сім’ї військовополонених. Хочу сказати, що під час наших акцій знаходяться полонені. Був випадок коли хлопці сиділи в одній камері і за позивним мама знайшла свого сина. В Любліні і Кракові нас радо зустріли. Люди в Любліні стояли на колінах, коли ми проходили, а у Франківську це виявилось небезпечно і недоречно”,- з сумом зауважує пані Ірина.

Ірина Тимчук, каже, що міськвиконком підтримував акцію і готовий був долучитися з розв’язанням питання щодо проживання, але на жаль вже не знадобилося.

“Чітко сказати, чому нам відмовили, ніхто не може. В нас немає якихось критичних дій, чи нецензурних вигуків, ми нікого не звинувачуємо. Сьогодні акція стартувала у Хмельницькому. Служба безпеки нам дякує, що ми це робимо, адже кожен розуміє, що на місці військовополоненого завтра може бути він, чи його близький родич. Ми з 2016 року займаємося волонтерською діяльністю, моя дочка має статус наймолодшого волонтера. Сподіваюся, що нас все ж почують і дозволять провести акцію”,- підсумувала Ірина.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.