У Калуші “ожили” й “заговорили” Бандера, Коновалець та Шухевич (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Віднедавна «сіра» автобусна зупинка, що на вулиці Долинська, перетворилася на патріотичний мурал під назвою «За волю крізь віки…». Родзинкою муралу є те, що лідери національно-визвольного руху «оживають», звертаючись за допомогою QR-коду своїми крилатими висловами.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на «Вікна»

Мурал втілили в життя художниці творчої студії «Ремесло» Мар’яна Витвицька, Анастасія Колісняк, Ольга Шпук та ГО «Спогади України».

У коментарі керівниця студії Мар’яна Витвицька розповіла, що обгородженням займалося КП «Калушавтодор». Ідею вдалося втілити в життя менш ніж за місяць до Дня Незалежності України на пропозицію міської ради.

Спершу наносили фон пульверизатором, використовуючи гумові фарби для зовнішніх робіт. Так, цими ж фарбами малювали вже раніше «вишиванку» на площі Героїв. Тому знають, що вони якісні і малюнок надовго збереже яскравість. А відтак пензликом допрацьовували ескіз.

Щоб почути голоси відомих лідерів національно-визвольного руху Степана БандериРомана Шухевича та Євгена Коновальця, достатньо навести телефон на об’єкт з QR-кодом та перейти в додаток «Bank of memories», завдяки якому можна переглянути відео в режимі доповненої реальності. Відтак кожен зможе почути крилаті вислови відомих діячів.

«Ніщо не зупинить ідеї час якої настав. Наш народ завжди прагне волі і бажає її для інших народів» — промовляє Степан Бандера.

«Ми боремося не тому, що ненавидимо тих, хто знаходиться перед нами, а тому, що любимо тих, хто у нас за спиною. Українці мусять безкомпромісно боротися. Свободи ніхто не подарує», — звертається Роман Шухевич.

«Волі українського народу до самостійного життя не знищать ні ворожі табори, ні заслання, бо Україна є  нездобутнім бастіоном героїв та борців», — стверджує Євген Коновалець.

У кожної з художниць було своє поставлене завдання. Анастасія Колісняк зазначила, що, працюючи над ескізом, помітила, як в процесі все змінюється в масштабах:

«Я працювала над ескізом на планшеті. А в житті це стіна довжиною 20 метрів Це інші масштаби. Складно було уявити, як все буде виглядати. На вулиці складніше малювати, аніж на полотні в цілому. Але загалом це цікавий досвід».

До слова: Анастасія Колісняк отримала свій подарунок на День Незалежності. Її батько Сергій Колісняк приїхав з фронту в відпустку.

На День Незалежності батько авторки муралу повернувся з війни додому. Фото: Міська рада

Окрім лідерів визвольного руху, на муралі зобразили зібраний українського воїна зі зброєю в руках. Прикрасили локацію традиційні символи України — колосся пшениці та лелека. А ще можна побачити Калуську ратушу та логотип міста. Мурал завершують пророчі слова Провідника ОУН Степана Бандери “І прийде час, коли один скаже: Слава Україні! А мільйони відповідатимуть Героям слава!”

За словами Мар’яни Витвицької, перехожі, які бачили, як художниці працюють, висловлювали свій захват і повагу. Невдоволених не зустрічали. Така реакція ще більше мотивувала працювати і виконувати роботу якнайкраще.

Ірина БОРАЧОК, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор-монтажер

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.