Не маємо дозволу: у Яремче досі не демонтували радянський пам’ятник (фото)

Війна, Новини, Політика

Учора, 24 серпня, на День Незалежності України, у Яремче пройшла креативна акція з вимогами знесення пам’ятника партизанам-ковпаківцям. Для привертання уваги містян невідомі активісти розвісили плакати з відповідними вимогами.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  “Вікна”.

На акцію відреагувала Яремчанська міська рада, пояснивши, що розуміє і підтримує громаду, але поки що не може демонтувати пам’ятник.

Пояснення Яремчанської міськради щодо пам’ятника партизанам-ковпаківцям:

“1. Він перебуває в списку пам’яток архітектури та мистецтва області (його знесення можливе лише після висновку спеціальної комісії, доти – охороняється законом);

2. Оскільки це масове поховання (93 особи із с.Заріччя та понад 500 солдатів), то перепоховання у зв’язку з неможливістю ідентифікації має бути “братською могилою” чи пантеоном;

3. До моменту широкомасштабного вторгнення ми не отримали відповідь від Мінкульту на подання управління культури, національностей та релігій ОДА щодо цього пам’ятника (тобто простими словами — не маємо дозволу на демонтаж);

4. Відповідно до роз’яснень Мінкульту, об’єкти культурної спадщини, які знаходяться на території України, у межах її територіального моря та прилеглої зони, охороняються державою. При цьому пам’ятками Другої світової війни 1939-1945 років визнаються військові кладовища, військові ділянки на цивільних кладовищах, братські та одинокі могили, пам’ятники, пам’ятні знаки, скульптурні, архітектурні та інші споруди, композиції і об’єкти, що увічнюють пам’ять про події часів Другої світової війни 1939-1945 років, її учасників та жертв. Слід звернути увагу, що Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” визначає, що заборона не поширюється на використання символіки на намогильних спорудах, розташованих на території місць поховань, місць почесних поховань ( https://www.mkip.gov.ua/news/7234.html?PrintVersion ).

5. Окрім того, Мінкульт роз’яснює, що роботи з перенесення поховань не слід проводити під час повномасштабного вторгнення: “Питання, пов’язані з перенесенням чи ексгумацією останків учасників чи жертв Другої світової війни, варто за можливості вирішувати після завершення нинішніх бойових дій. Оскільки наруга над пам’ятками Другої світової війни 1939-1945 років, їх
руйнування або знищення тягне за собою відповідальність згідно із законом”.

У Яремчанській міській раді наголосили, що працюють над демонтажем у правовому полі.

“Учорашня акція вкотре доводить, що рухаємося в правильному напрямку. Ми розуміємо і підтримуємо громаду, але загнати бульдозер уже і негайно— не вихід”, — зазначили у міській раді.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 002

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.