Профілактика: як вберегти себе та рідних від гострих кишкових інфекцій у літній період

Здоров'я, Новини, Суспільство
У літній період спостерігається тенденція до збільшення кількості гострих кишкових інфекцій. Підвищена температура навколишнього середовища створює оптимальні умови для розвитку і поширення даної групи захворювань.
Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Збудниками гострих кишкових інфекцій є бактерії та віруси, які потрапляють в організм людини з контамінованими харчами чи водою. Найчастіше збудники знаходяться у сирій їжі тваринного походження (молочні продукти, яйця, м’ясо), немитих овочах та фруктах.
Передача збудників може здійснюватися також через брудні руки, предмети побутового вжитку, а також під час купання у забруднених водоймах.
Симптоми хвороби можуть бути різними. Найчастіше, спостерігається загальна слабкість, нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла. Тяжкість хвороби залежить від кількості збудника, який потрапив до організму людину, а також від функціонального стану організму. Більшість гострих кишкових інфекцій перебігають у дітей важче, ніж у дорослих. У осіб, що мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, імунодефіцитні стани інфекції перебігають у важчій формі та вимагають тривалішого періоду лікування.
Ризик захворіти підвищується, коли в процесі приготування чи під час споживання їжі ми не дотримуємося простих гігієнічних правил.
Основні рекомендації для профілактики гострих кишкових інфекцій:
  1. Споживайте лише безпечну воду та продукти. Використовуйте воду у якості якої ви можете бути впевнені, не споживайте воду з відкритих водойм, невідомих джерел та криниць. Для приготування їжі не використовуйте продукти з терміном придатності, що закінчився. Важливою умовою безпечного харчування є зберігання продуктів відповідно до їхнього температурного режиму.
  2. Контролюйте процес приготування їжі. Під час приготування страв дотримуйтеся необхідної термічної обробки продуктів, ретельно мийте кухонне обладнання, а для сирої та готової продукції використовуйте окремі ножі та дошки.
  3. Особиста гігієна. На руках людини постійно знаходяться численні бактерії. Не забувайте ретельно вимити руки перед тим, як розпочинати приготування та прийом їжі.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.