У дронах Shahed знайшли німецьку технологію, вкрадену Іраном майже 20 років тому (фото)

Війна, Новини, Політика

У безпілотниках Shahed-136, проданих Іраном Росії, виявили двигун, заснований на німецькій технології, вкраденій майже 20 років тому.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на CNN із посиланням на британську організацію Conflict Armament Research (CAR)

 З листопада минулого року по березень 2023 року Conflict Armament Research дослідила компоненти 20 іранських безпілотників і боєприпасів в Україні, близько половини з яких – Shahed-136.

Двигун був розроблений іранською компанією Oje Parvaz Mado Nafar, відомою як Mado, що базується в місті Шокухіє в провінції Кум. У грудні минулого року компанія потрапила під санкції Великої Британії, США та Європейського Союзу.

Дослідники CAR виявили маркування Mado на ковпачках свічок запалювання в двигунах безпілотника, а також послідовності серійних номерів, які використовує Mado.

Як повідомляє СNN, за даними західних урядів і ООН, “Mado” відіграє вирішальну роль в іранській індустрії безпілотників. Таку саму послідовність серійних номерів також помітили слідчі ООН, які вивчали атаки безпілотників на Саудівську Аравію, ймовірно, здійснені союзниками Ірану з числа хуситів у Ємені, а також ракетні атаки на Абу-Дабі минулого року.

Аналітик з питань Перської затоки в CAR Таймур Хан розповів CNN, що іранські системи БПЛА постійно вдосконалюються і модернізуються і “довели, що вони стають дедалі точнішими з точки зору систем наведення і націлювання, а також можливостей протидії глушіння”.

Конструкція двигуна свідчить, що протягом років Іран докладав значних зусиль для придбання західних технологій для своїх безпілотників і ракет, незважаючи на широкомасштабні міжнародні санкції.

У 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. Три роки по тому іранський інженер Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія створила двигун для БПЛА.

За даними CAR, компанія, схоже, намагалася приховати свою роль у створенні дронів Shahed. Розслідувачі виявили, що оригінальні серійні номери на компонентах безпілотників, знайдених в Україні, були стерті, очевидно, з метою приховати їхнє походження.

Серійний номер на двигуні MD-550 виробництва Mado, задокументований у Києві 2 листопада 2022 року

Серійний номер на двигуні MD-550 виробництва Mado, задокументований у Києві 2 листопада 2022 року

“Ці модифікації завадили слідчим виявити мережі закупівель, які сприяють міжнародному постачанню ключових компонентів до Ірану”, – йдеться у звіті CAR.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.