Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські (відео+фото)

Війна, Кримінал, Новини, Суспільство

На Прикарпатті 28 березня у чоловіка, який, імовірно, повісив на мотузці собаку, представники благодійної організації “Дім Сірка” намагалися забрати до притулку його двох інших псів.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Наразі поліція розпочала кримінальне провадження за статтею про жорстоке поводження з тваринами щодо жителя села Воскресинці Коломийської громади. Що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські, з’ясовувало Суспільне.

У село Воскресинці, де проживає чоловік, навідалися представники благодійної організації “Дім Сірка”. Її керівниця Наталія Когут розповідає: зоозахисники хотіли дізнатися, що стало причиною такого поводження із твариною, а також забрати інших собак чоловіка у притулок.

Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські
Наталія Когут. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“У нього були три собаки: одну він повісив, друга — зникла, третя ще бігає вагітна. Дуже вірю, хочу вірити, що справа буде нарешті в суді, що його покарають і це буде прикладом для всіх, як не треба робити. Написала заяву ще від себе стосовно жорстокого поводження з тваринами. Ця заява має бути долучена до матеріалів справи, яка вже зареєстрована. Чекаємо суду”, — говорить Наталія Когут.

Житель Воскресинців, про якого говорить Наталія Когут, каже, що на його собак йому часто жалілися сусіди. Упродовж двох років він звертався до місцевих поліцейських з проханням забрати тварин, однак цього не зробили.

Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські
Житель Воскресинців, якого підозрюють у жорстокому поводженні з тваринами. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ловити не дається, а ходить по сусідах, кури ловить, їсть курчата. Сусіди ходять і жаліються, а поліція не приїжджала. Я взяв і зробив порядок”, — розповів місцевий житель.

Офіцер громади Петро Бойків сказав кореспондентці Суспільного, що за два роки таких звернень від чоловіка не надходило. 27 березня сусідка господаря собаки Галина Романенчук опублікувала на своїй Facebook-сторінці допис, в якому повідомила про жорстоке поводження чоловіка з твариною. За добу цим дописом поділилися чотири тисячі людей. Жінка каже: її діти бачили, як чоловік вішає собаку. Вони покликали Галину, але тварина вже була мертвою. Про ситуацію жінка повідомила старості села.

Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські
Галина Романенчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми повинні були це зафіксувати, щоби був якийсь доказ, бо він би пса закопав і все. Налякалася мала дитина, почала плакати, почала кричати старша дочка, син почав кричати, а він каже: “Я мав так зробити, бо люди жаліються, що він кури краде”. Я думаю, що можна по-іншому, у притулок здати”, — розповідає Галина Романенчук.

Староста Воскресинців Любомир Білейчук на місце викликав поліцейських. Він каже, що жителі села часто скаржилися йому, що у чоловіка — агресивні собаки. Староста разом з офіцером громади зверталися до нього з проханням обгородити своє подвір’я або прив’язати тварин.

Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Скаржилися на те, що собаки — агресивні й нападають на дітей. Чоловік його не міг прив’язати, як він розповідав, бо не міг зловити”, — каже Любомир Білейчук.

Труп собаки поліцейські направили на експертизу, а також розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України, каже речник поліції області Андрій Яцків.

Вбивство собаки на Прикарпатті: що кажуть власник пса, зоозахисники та поліцейські
Речник поліції області Андрій Яцків. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Санкція статті передбачає обмеження волі на строк від одного до трьох років позбавлення волі або на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини. Поліцейські закликають громадян не бути байдужими та повідомляти про відомі їм факти жорстокого поводження з твариною на лінію 102, а також нагадують, що за такі дії передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність”, — говорить Андрій Яцків.

Наразі представники “Дому Сірка” не змогли зловити собаку, аби забрати її в господаря. Однак, за словами Наталії Когут, волонтери упродовж тижня намагатимуться вилучити тварину у чоловіка.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.