Прикарпатські краєзнавці ініціюють перейменування однієї з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери

Новини, Політика, Суспільство

Представники громадських організацій Івано-Франківщини звернулися до голови Херсонської міської військової адміністрації з ініціативою перейменувати одну з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери. Про це Суспільному розповів директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

“Ідея виникла після звільнення Херсона нашими військами. Адже саме Богдан Бандера у період 1943-1944 років на території сучасних Миколаївської та Херсонської областей працював у підпіллі ОУН, формував мережу. І неподалік загинув — у селі Піски Баштанської громади Миколаївської області (це — одна з версій загибелі Богдана Бандери — ред.)”, — пояснює Ярослав Коретчук.

За його словами, Богдан Бандера протягом 1943 року активно працював саме у Херсонській області. І, на думку Коретчука, доцільним є назвати одну з вулиць Херсона його іменем. Тим паче у місті є багато вулиць з комуністичними назвами, які потребують перейменування відповідно до закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

15 березня ініціатори перейменування з Івано-Франківська зібрали підписи, а 16 березня звернення відправлять листом у Херсон.

“Можливо, міській раді зараз не до таких робіт, бо є багато викликів — Херсон під обстрілами. Багато проблем з інфраструктурою, комунікаціями. Але, я подіваюся, що рішення буде позитивним, і наша ініціатива буде поштовхом, щоб на мапі цього міста з’явилася вулиця Богдана Бандери”, — говорить Ярослав Коретчук.

Якщо рішення Херсонської міськради щодо перейменування вулиці буде позитивним, франківські громадські організації планують допомогти їм у цьому процесі. Наприклад, скерувати у бібліотеки Херсона літературу про братів Бандер.

“Існує кілька версій загибелі Богдана Бандери. І найбільш поширена — що він похований у селі Піски Баштанської громади на Миколаївщині. І ми зараз пропрацьовуємо варіант, щоб організувати туди експедицію. Адже до повномасштабного вторгнення до нас зверталися з Миколаївської області, щоб ми, у разі виявлення останків Богдана Бандери, забрали їх на Прикарпаття”, — каже Ярослав Коретчук.

Експедицію у Піски планують організувати ближче до літа. Зараз шукають гроші на цю поїздку. Науковці планують провести комплексне дослідження і підтвердити або спростовувати цю версію загибелі Богдана Бандери.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.