Планували влаштувати масову бійку. Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підліткі в у центрі Франківська (відео+фото)

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

26 лютого троє підлітків віком від 14 до 16 років через соцмережі організували в центрі Івано-Франківська зібрання зі 140 неповнолітніх.

Про це інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Вони планували влаштувати масову бійку. Зараз поліцейські з’ясовують, чи пов’язані ці збори із російською субкультурою ПВК “Редан”, повідомила Суспільному начальниця ювенальної превенції Нацполіції області Алла Бойчук.

За її словами, на батьків організаторів склали протоколи щодо неналежного виховання дітей.

“Ми встановили трьох підлітків, які поширювали інформацію по інших закритих групах. Працюємо зараз із хлопчиком, який був активним учасником. Мама каже: він цілий тиждень сидить вдома, дуже добре вчиться. Син відпросився з дому на три години та через Instagram кликав дітей”, — розповідає Алла Бойчук.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Начальниця ювенальної превенції Нацполіції області Алла Бойчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Поліцейські про зібрання підлітків дізналися із соцмереж. За словами начальниці ювенальної превенції, більшість дітей прийшли заради цікавості.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Фото: Telegram/Івано-Франківськ 24/7

28 лютого поліцейські розповіли старшокласникам Івано-Франківського ліцею № 3 про небезпеку субкультури та її імовірний зв’язок з російською ПВК, учасники якої зараз воюють проти України.

“Доводили до них, що не слід вестися на будь-які публікації. Бо насправді почалося все з провокацій одного з учасників зібрань, мовляв: “Ти прийди, ми тобі покажемо”. “Редан” — це субкультура агресивно налаштованих людей, яких можна відрізнити за зачіскою, елементами одягу, татуюванням у вигляді павука”, — пояснює Алла Бойчук.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Директорка ліцею № 3 Наталія Микула каже: раніше не знала, що серед франківських школярів можуть бути прихильники цієї субкультури. З її слів, 1 березня для педагогів проведуть вебінар про те, як навчити дітей безпечної поведінки в Інтернеті у воєнний час.

“Щоб ми навчили дітей і батьків, нам треба самим навчитися. Будемо ставити для себе якісь завдання, як їх вирішувати. Розуміємо, що часу — обмаль, і тому ці рішення будуть прийматися якнайшвидше, бо для нас це теж нове. Ми з таким рухом не стикалися”, — говорить Наталія Микула.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Директорка ліцею № 3 Наталія Микула. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Психологиня Анна Биволькевич роз’яснює, що підлітки піддаються маніпуляціям в Інтернеті, так само як і дорослі. Аби уникнути негативного впливу, слід комунікувати з дітьми та навчати їх засад кібербезпеки, каже психологиня.

“Їх треба відгороджувати, берегти, давати їм вказівки. Насправді — вони розумні, цікаві, з ними можна вести діалог та домовлятися. У тій ситуації мене найбільше вражає, що є люди, в яких можна це запитати напряму — у самих підлітків. Здається, у них мало хто питає”, — говорить психологиня Анна Биволькевич.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За словами начальниці ювенальної превенції поліції Івано-Франківської області Алли Бойчук, прикарпатські поліцейські виявили вісім груп у різних соцмережах, які могли поширювати наративи субкультури “Редан”. Вони надіслали запит до департаменту кіберполіції, аби заблокувати ці спільноти.

Поліцейські встановили трьох організаторів зібрання підлітків у центрі Франківська
Поліцейські виявили вісім груп у різних соцмережах, які могли поширювати наративи субкультури “Редан”. Фото: Telegram/Труха

Поліціянти наводять кілька порад батькам підлітків:

  • проводьте більше часу з дітьми;
  • виявляйте терпіння, наполегливість та доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка;
  • опановуйте Інтернет-технології, майте власний акаунт у соцмережах і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах;
  • “познайомтеся” з віртуальними друзями своєї дитини, звертайте увагу на фото й відео, що викликають її інтерес, зокрема збережені, поширені або вподобані;
  • пам’ятайте, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким часто бракує батьківської уваги та підтримки. Бережіть своїх дітей та будьте їм друзями.

Що відомо

  • ПВК “Редан” — нова молодіжна субкультура, яка виникла у 2022 році в Москві. Його учасники для самоідентифікації використовують символіку павука, носять довге волосся та вільний одяг, повідомили Суспільному у правоохоронних органах.
  • Поліція Києва затримала майже 60 людей, які зібралися 27 лютого на Печерську для влаштування масових сутичок між групами підлітків. Подібне зібрання молоді зафіксували й в Білій Церкві на Київщині. Бійку планували у межах так званого флешмобу, який започаткували в Росії.
  • Ввечері 27 лютого поліція затримала 245 людей у центрі Харкова. За інформацією слідства, молодь зібралася на трьох локаціях, щоб влаштувати бійку. Заворушень не допустили.
  • 27 лютого приблизно о 16:00 на вулиці Михайлівській у Житомирі кореспонденти Суспільного спостерігали зібрання майже сотні підлітків. На місці проводили роз’яснювальну роботу представники поліції, ювенальної превенції та Національної гвардії.
  • У Вінниці підлітки намагалися влаштувати бійку на одній із площ міста. Учасники “акції” — прихильники молодіжного руху, який виник в Росії. Їх затримали правоохоронці.
  • У Полтаві та Кременчуці відбулися масові сходини між двома групами неповнолітніх, які планували масові бійки. Поліція встановила особи понад 260 учасників віком від 14 до 17 років.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.