Суд скасував постанову ВЛК про визнання чоловіка придатним до військової служби

Кримінал, Новини, Суспільство

Адвокат Роман Лихачов з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» розповів про судову практику визнання постанов військово-лікарської комісії протиправними.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Фіртку

Зокрема, Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув адміністративний позов у справі №260/1996/22 до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, до Командування Сил територіальної оборони Збройних сил України та до військової частини щодо визнання протиправними та скасування постанови військово-лікарської комісії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, про протиправність дій відповідачів. Вказує зокрема, що члени ВЛК стан здоров`я позивача проігнорували, надані медичні документи до особової справи не долучили та фактично його огляд не проводили. Зазначає, що його не оглянули у повному обсязі, а саме: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, отоларинголог, стоматолог, дерматолог, як того вимагає «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Крім того, з протоколом ВЛК позивача не ознайомлювали, копію висновку ВЛК йому не надали.

Відповідач позовні вимоги заперечив, зазначивши, що вказує, що позивач прибув без відповідного дозволу керівника з метою постановки на військовий облік де пройшов військово-лікарську комісію за результатом якої був визнаний «придатний» до військової служби. Військово-лікарська комісія проводилась відповідно до наказу Міністерства оборони України № 402 від 14 серпня 2008 року. Під час проходження військово-лікарської комісії позивач скарг на стан здоров`я не заявляв. Заяв, скарг чи клопотань від нього не надходило.

Позиція суду

Кожного призовника має оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог, а за наявності медичних показань і лікарі інших спеціальностей.

Відповідно до п. 2.7. глави 3 розділу II «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» під час огляду призовників лікарі визначають стан їх здоров`я та ступінь придатності до військової служби. При цьому враховуються характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку, функціональних порушень, а також освіта, спеціальність, фактична працездатність оглянутого та вимоги, які ставить військова служба до стану здоров`я у тому чи іншому виді Збройних Сил України, роді військ.

Відповідно до п. 2.8. глави 3 розділу ІІ «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» після закінчення огляду кожний лікар записує в облікову картку призовника висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби, відповідну статтю Розкладу хвороб, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою.

За результатами медичного огляду спеціалістами лікар – член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров`я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря.

Відповідно до наявних матеріалів справи, суд встановив, що позивача не оглянули усі необхідні лікарі. Відомості щодо наявного огляду позивача вищезазначеними лікарями у матеріалах справи не містяться.

Суд дійшов до висновку про визнання протиправним, скасування постанови військово-лікарської комісії про визнання позивача придатним до військової служби та зобов`язання здійснити повторний медичний огляд, з урахуванням висновків суду та відповідно до норм чинного законодавства України.

Зазначимо, що в Україні військовозобов’язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років. Водночас виокремлюють категорії українців, які не підлягають мобілізації.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.