“Є численні недопрацювання”. Омбудсмен розповів про результати перевірок установ на Прикарпатті

Війна, Новини, Політика, Суспільство

Під час моніторингових візитів на Івано-Франківщину працівники Офісу омбудсмена виявили низку порушень у прихистках для переселенців, місцях відбування покарання та інтернатах.

Про це інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінеця.

“Ми перевірили декілька місць проживання внутрішньо переміщених людей, які не відповідають елементарним санітарним умовам. Температура всередині — 10°, пліснява, тече дах. Є багато випадків, коли немає окремих приміщень для жінок, дітей і чоловіків — тобто всі проживають у таких загальних приміщеннях”, — каже Лубінець.

З його слів, інформацію про факти порушень передали керівництву області.

“Я впевнений: реакція буде, бо мандат нашої інституції дозволяє давати рекомендації. Якщо вони не враховуються, ми виписуємо адміністративні протоколи. Якщо не бачимо зрушення, то я на засіданні уряду порушую питання щодо невідповідності конкретної людини до своєї посади”, — розповідає омбудсмен.

З 21 прихистку, який перевірили працівники Офісу омбудсмена, лише шість перебувають у належному стані.

“Загальний висновок — є, на наш погляд, дуже гарні місця, але є випадки, які потребують окремої уваги. Бо чогось, у мене таке враження, було зроблено практично ідеально декілька місць, про які всі публічно знають, туди приїжджають, туди запрошують. У нас інший підхід — ми перевіряємо абсолютно всі місця і робимо так, щоб мінялася ситуація на краще. Тому, на мій погляд, є численні недопрацювання”, — продовжує Дмитро Лубінець.

Перевірки працівники Офісу омбудсмена не анонсують.

“Вчора в одному з приміщень, це було місце закритого характеру, ми, наприклад, знайшли велику партію фаршу, який був протермінований, яким годують наших громадян України. По цьому випадку складається акт. Ми викликаємо представників Нацполіції, юридично фіксується факт і я ставлю для себе на контроль, дивлюся, як відбувається розслідування”, — каже омбудсмен.

Кожен має нести свою відповідальність, щоб в інших не виникало бажання заробляти на громадянах, які перебувають в установах закритого типу і не можуть захистити свої права, додає Лубінець.

Голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Онищук відповіла, що в області є заклади, що мають належні комфортні умови, а є такі, у яких потрібно робити ремонти. Однак на облаштування прихистків потрібні гроші.

“Я поспілкувалася з паном Дмитром. Він запевнив, що, працюючи з благодійними міжнародними організаціями, допоможе нам зробити ремонти в тих закладах, які сьогодні потребують відповідних реконструкцій. Це, наприклад, Делятинський психоневрологічний інтернат”, — каже Світлана Онищук.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.